Kulttuuri

Virtuaalivesijumppaa uimahallissa – omatoimista harjoittelua kuukauden koeajalla: Katso video!

Pietarsaaren uimahalli on ottanut käyttöönsä kuukauden koeajalle virtuaalivesijumppa-laitteen. Uima-altaan reunalla kiinni oleva, kosketusnäyttöön perustuva käyttöliittymä antaa yksittäisille uimareille sekä ryhmille mahdollisuuden omatoimiseen ohjattuun harjoitteluun.

– Laite toimii niin sanottuna henkilökohtaisena valmentajana. Käyttäjällä on aina valittavanaan seitsemän eri vaihtoehtoista jumppaohjelmaa, kertoo pietarsaarelainen uimavalvoja ja uimaopettajaMauri Vornanen.

Virtuaalivesijumppa-laitteessa olevat ohjelmat tulevat säännöllisesti vaihtumaan. Tällä hetkellä laitteen jumppaohjelmina ovat keskivartalotreeni, ylävartalojumppa, frisbeejumppa, tehokas intervallitreeni, hymiöjumppa tasapainoillen ja alavartalon liikkuvuus.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Käyttäjä valitsee haluaman jumppaohjelman kosketusnäytön nappia painamalla, ja ohjausta seurataan näytöltä. Tämän hetkisten jumppaohjelmien kesto vaihtelee aina seitsemästä 30 minuuttiin.

”Jos esimerkiksi tietää, että ylävartalo on alavartaloa heikommassa kunnossa, niin silloin kannattaa valita ylävartalojumppa-ohjelma.” Mauri Vornanen Uimavalvoja ja uimaopettaja

.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; width:100% } .lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }

Virtuaalivesijumppa sopii Vornasen mukaan erinomaiseksi liikuntamuodoksi muun muassa nivelrikosta ja ylipainosta kärsiville.

– Vesi on painoton tila, joten se ei rasita niveliä tai polvia. Vesijumppa on siis varsin turvallinen liikuntaharrastus, ja siksi se sopiikin hyvin monelle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jumppaohjelman valinnassa kannattaa hänen mukaansa huomioida oman kuntotason lisäksi eri lihasryhmien vahvistamisen tarve.

– Jos esimerkiksi tietää, että ylävartalo on alavartaloa heikommassa kunnossa, niin silloin kannattaa valita ylävartalojumppa-ohjelma. Keskivartalotreenillä saa esimerkiksi poltettua hyvin rasvaa vatsan alueelta, ja intervallitreeni sopii taas erinomaisesti kunnon kohottajille.

Vornanen muistuttaa, että virtuaalivesijumpankin kohdalla on muistettava suorittaa aina pieni lämmittely ennen jumppaamisen aloittamista.

– Lisäksi on muistettava jumpata oman kuntotason mukaan. Rasitusta voi sitten kyllä lisätä pikku hiljaa kunnon noustessa, Vornanen sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pietarsaaren liikuntatoimen johtajaTove Janssonin mukaan virtuaalivesijumppa-laitteen tulevaisuudesta Pietarsaaren uimahallissa ei vielä tässä vaiheessa ole tietoa.

– Koejakson aikana laitteen käyttö on ilmaista, mutta sen jälkeen laitteen ylläpitokustannukset maksaisivat kaupungille aina 3000 euroa vuositasolla.

Hänen mukaansa kuukauden koejakson aikana kerätäänkin laitteesta asiakaspalautetta sekä tietoa sen käyttäjämääristä.

–Näiden tietojen pohjalta tulemme tekemään arvion siitä, onko virtuaalivesijumppa-laitteen ylläpito jatkossa kannattavaa, Jansson päättää.

Virtuaalivesijumppa-laite on otettu koekäyttöön Pietarsaaren uimahallissa 14.3. Virtuaalivesijumppaa ennättää uimahallissa kokeilemaan aina kuukauden koeajan loppuun asti.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä