Vinkkejä pihan kunnostamiseen

Kuva:

Kevään aurinko on odotettu vieras pitkän ja pimeän talven jälkeen. Kevät innostaa menemään ulos ja kerromme vinkit puutarhan pieneen kunnostukseen tässä artikkelissa tarkemmin.

Kevät on viherpeukalon kulta-aikaa. Oma takapiha heräilee talviunestaan auringon säteiden helliessä himmeneviä lumihankia. Aurinkoisen lämpimät säät tekevät pihasta houkuttelevan, mutta maltti kannattaa pitää mielessä. Maa voi olla vielä kylmä, eikä se käsittele esimerkiksi maahan laitettuja siemeniä hyvin. Myös kalusteet, kuten pinottavat puutarhatuolit kannattaa asettaa pihalle myöhemmin.

Siivoa roinat pois

Pihan kunnostaminen ja valmistautuminen kevät- ja kesäkauteen alkaa siivouksella: Suo aikaa pihallesi yhden viikonlopun ajan ja tee perusteellinen pihan siivous. Kerää kaikki mahdolliset rikkinäiset kalusteet, ruukut, koristeet ja työkalut. Tarkista, voiko niitä kunnostaa vai onko niiden paikka jatkokäsittelyssä.

Siivous auttaa tekemään pihasta selkeämmän, mistä on hyvä jatkaa eteenpäin. Kalusteiden ja muiden tavaroiden läpikäymisessä voi ottaa huomioon myös uudelleenkäytön ja kierrätyksen.

Esimerkiksi heinäseipäät sopivat aidan, porttien ja kasvitukien rakentamiseen. Niistä voi tehdä myös tunnelmallisia kukka- ja lyhtytelineitä. Luovuus saa aikaa yleensä hauska, persoonallisen ja tunnelmallisen pihakokonaisuuden, jolla on tarina kerrottavanaan.

Jäljelle jäävät kalusteet kannattaa sijoittaa harkitusti, jotta kasvualueen siisti kokonaisuus säilyy siivoamisenkin jälkeen. Pihalle kannattaakin rakentaa oma säilytyspaikka puutarhan työkaluille. Se kannattaa sijoittaa omaan selkeään paikkaansa, mutta erikseen.

Jopa eurolavat ja purkulaudat voivat olla loistavia välineitä tähän. Tällä tavoin tavarat löytyvät tarvittaessa helposti ja pihan muut kalusteet, kuten terassipöytä saa edukseen ansaitsemaansa huomiota.

Näyttävä kokonaisuus yksittäisistä kasveista

Kasvien kanssa kannattaa käyttää harkintaa, jotta ne luovat eheän ja kauniin kokonaisuuden. Näyttävän ja tyylikkään pihan istutusalueet ovat yhtenäiset ja sopivassa harmoniassa keskenään. Pihan hoitaminenkin on helpompaa, kun kasvit ovat yhtenäisiä.

Monet täysikasvuiset pensaat ovat siirrettävissä ja istettavissa uudelleen. Yksittäiset kasvit voi koota suureksi ryhmäksi paikkaan, jossa ne viihtyvät ja voivat loistaa. Voit etsiä pihastasi paikan, joka kaipaa kauneutta tai jossa kasvit voivat toimia kätevänä näkösuojana naapureita ajatellen.

Jos pihasi on kivikkoinen, voi hyödyntää sen tarjoamia kiviä. Kivet toimivat hyvänä tapana istututusalueiden rajaamiselle ja niistä voi muodostaa suloisia polkuja ja kulkuteitä. Luovemmat puutarhanhoitajat voivat maalata niistä koristeita. Suuremmista kivistä voi saada erittäin näyttäviä yksityiskohtia, jos ne askarrellaan kauniiksi.

Muista pihan ylläpito jatkossakin

Monien mielestä pihan rakentaminen ja kunnostaminen on hauskaa ja inspiroivaa puuhaa. Siihen halutaan yleensä satsata myös tuntuva määrä rahaa ja piha kattaa keskimäärin noin kymmenyksen koko talon arvosta. Hoidetulla pihalla saadaan lisättyä talon arvoa.

Kaunis piha vaatii myös säännöllistä hoitoa ja ylläpitoa. Jos tämä unohtuu liian monta kertaa, vaikuttaa se suoraan pihan eheyteen. Pihatöiden tekemiseen pitäisi siis varata riittävästi aikaa ja resursseja, jotta piha pysyy kunnossa jatkossakin.

Pihatyöt voivat olla rentouttavaa ja virkistävää puuhaa, kun saa olla ulkona ja kosketuksissa luonnon kanssa. Pihan ylläpitoon voi suhtautua melkein samalla tavalla kuin sisätilojen siistimiseen. Siivouspäivä on kerran viikossa - miksei pihallekin voisi suoda samanlainen päivä?