Kulttuuri

Ville Verkkapuro, Quynh Tran, Kaj Korkea-aho ja Heini Röyskö tavoittelevat neljän muun kirjailijan kanssa Pohjalaista kirjallisuuspalkintoa

Kirjailija, muusikko Ville Verkkapuro kertoi romaanistaan Pete viime helmikuussa Pietarsaaressa. Kuva: Pentti Höri
Quynh Tranin Varjo ja viileys on yksi palkintoehdokkaista.

Maakuntamedia Ilkka-Pohjalaisen jakaman palkinnon voittaja julkistetaan suomalaisen kirjallisuuden ja Aleksis Kiven päivänä, 10. lokakuuta.

Yhteensä kahdeksan teosta tavoittelee Pohjalaista kirjallisuuspalkintoa, joka jaetaan nyt toista kertaa. Ensimmäisen kerran pohjalaiskirjailija palkittiin vuonna 2021. Ehdokkaista puolet on syntyjään Keskipohjanmaan levikkialueelta. Pietarsaarelaislähtöisiä ovat Ville Verkkapuro teoksellaan Pete (Kosmos 2022) ja Quynh Tran teoksellaan Varjo ja viileys (Teos 2021, suomennos Outi Menna), Pedersören Ähtävällä kasvanut Kaj Korkea-aho teoksellaan Punainen huone (Otava 2021, suomennos Laura Beck) sekä Kokkolassa syntynyt Heini Röyskö teoksellaan Ja samassa tuli hiljaisuus (Karisto 2023).

Kirjailijoista Verkkapuro, Korkea-aho ja Röyskö asuvat nykyään Helsingissä ja Tran Malmössä.

Palkinnosta kisaavat kahden viime vuoden aikana kaupallisilta kustantamoilta ilmestyneet korkealaatuiset kaunokirjalliset pohjalaiskirjat. Kirjan tekijä voi joko asua alueella tai olla lähtöisin Etelä-Pohjanmaalta tai Pohjanmaalta. Pohjalaisuus voi tarkoittaa myös sitä, että sillä on teoksessa huomattava merkitys, kuten Röyskön Lapua patruunatehdasta käsittelevässä romaanissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ehdokaskriteerit täytti kaikkiaan noin 80 teosta. Raadin puheenjohtaja, Ilkka-Pohjalaisen päätoimittaja Markku Mantila uumoilee lehden artikkelissa, että voittajan valinnasta tulee vaikea. Joka toinen vuosi jaettavan palkinnon ehdokaskriteerit täytti kaikkiaan noin 80 teosta. Palkinnon arvo on 5 000 euroa.

Kulttuuritoimittaja Anne Puumala toteaa, että tämän vuoden listalla korostuvat uudet tekijät ja esikoiskirjailijat. Esikoiskirjailijoita kahdeksan finalistin joukossa on kolme. Kentälle on astunut paljon uusia tekijöitä.

Palkintoraatiin kuuluvat Mantilan ja Puumalan lisäksi kirjailija Henna Helmi Heinonen, tietokirjailija-toimittaja Anssi Orrenmaa ja toimittaja Anne Flinkkilä.

Pohjalaisen kirjallisuuspalkinnon voittaja julkistetaan Suomalaisen kirjallisuuden ja Aleksis Kiven päivänä, 10.lokakuuta. Joka toinen vuosi myönnettävä palkinto jaetaan nyt toista kertaa. Palkinnon arvo on 5 000 euroa. Yleisölle avoin palkitsemistilaisuus järjestetään Vaasa LittFestin yhteydessä perjantaina 17.11. kello 18 . Voittajaa haastattelee Anne Flinkkilä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ehdolla ovat lisäksi : Ann-Luise Bertell: Ikuinen kaipuu (Tammi 2022, suomentaja Vappu Orlov), Enni Mustonen (Kirsti Manninen): Tekijä (Otava 2022), Merja Mäki: Ennen lintuja (Gummerus 2022), Maisku Myllymäki: Holly (WSOY 2021).

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä