Paikallisuutiset

Vesisynnytystä tarjolla Kokkolassa. Ammeeseen on syntynyt muutama vauva. Muutoin ennätysmäärä synnytyksiä Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa; raja rikki jo marraskuussa.

Kätilö Heini-Maria Sillanpää ja amme, jota toistaiseksi käytetään vesisynnytyksiin. Tarkoituksena on ottaa käyttöön erityisesti vesisynnytyksiin tarkoitettu amme synnytysosan remontin valmistuttua.
Kätilö Heini-Maria Sillanpää ja amme, jota toistaiseksi käytetään vesisynnytyksiin. Tarkoituksena on ottaa käyttöön erityisesti vesisynnytyksiin tarkoitettu amme synnytysosan remontin valmistuttua. Kuva:

Kokkola/Pietarsaari

Keski-Pohjanmaan keskussairaalan synnytysosastolla on aloitettu vesisynnytykset. Kolme äitiä on synnyttänyt vauvansa veteen tähän mennessä.

Synnytystavan valinta on äidin oma päätös ja vesisynnytys on vain yksi mahdollisuus monista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Vesisynnytysten suosio on kasvanut koko Suomessa ja mahdollisuutta vesisynnytykseen on toivottu myös meiltä. Synnytyssairaalamme kätilöt on nyt koulutettu hoitamaan vesisynnytyksiä, joten valmiudet löytyvät, kertoo osastonhoitajaJessica Wikblad.

"Synnytyssairaalamme kätilöt on nyt koulutettu hoitamaan vesisynnytyksiä, joten valmiudet löytyvät".

Veden voima synnytyskivun lievittämisessä ja rentoutumisessa on tiedetty jo kauan. Lisäksi sopivan synnytysasennon löytäminen voi olla vedessä helpompaa kuin sängyssä.

– Vedellä on kipua lieventävä vaikutus ja synnyttäminen veteen on turvallista sairaalassa.

Sukellusrefleksi normaalisti suojaa veteen syntyvää lasta. Lapsi ei siis hengitä ennen kuin hän joutuu kosketuksiin ilman kanssa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Äiti voi sairaalaan synnyttämään tullessaan ilmaista halukkuutensa vesisynnytykseen. Vesisynnytys sopii matalan riskin synnyttäjille; äidin tulee olla terve ja tietyt kriteerit pitää täyttyä:

– Raskaus on sujunut normaalisti ja vauva on kohdussa pää alaspäin. Raskaus ei ole ennenaikainen eikä yliaikainen. Synnytys on lähtenyt käyntiin itsestään ilman käynnistäviä toimenpiteitä. Synnytys etenee normaalisti, äiti ja sikiö voivat hyvin synnytyksen aikana, Wikblad listaa.

Vesisynnytys on mahdollista vain kun ei käytetä epiduraali- tai selkäydinpuudutusta.

Vauvan sydänääniä seurataan vesisynnytyksessä saman ohjeistuksen mukaan kuin normaalissa synnytyksessäkin. Vedessä seuranta tapahtuu langattomilla antureilla. Kätilö tarkkailee myös veden lämpötilaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Avautumisvaiheessa vesi voi olla lämpimämpää, ei kuitenkaan yli 37 asteista. Ponnistusvaiheessa veden on hyvä olla n. 33–35 asteista.

Itse amme oli valmiina synnytysosastolla, sillä suihkuttelua ja ammekylpyjä on käytetty jo aiemminkin kivunlievitykseen avautumisvaiheessa.

– Erityisesti vesisynnytyksiin suunniteltu amme on tarkoitus ottaa käyttöön synnytysosan remontin valmistuttua.

Synnytyskeskussairaalana Kokkola on tällä hetkellä koko Suomen kolmanneksi suurin, Jyväskylän ja Hyvinkään jälkeen. Synnytysten määrä Kokkolassa on noussut uuteen ennätykseen; tänä vuonna tähän mennessä on syntynyt jo 1565 vauvaa.

Synnytysten lisääntyminen selittyy osittain Oulaskankaan sairaalan synnytystoiminnan loppumisella lähes vuosi sitten. Malmin synnytysosasto sulki puolestaan ovensa toukokuussa 2014.

– Tammi-elokuussa tänä vuonna on tullut Oulaskankaalta 308 äitiä ja vanhan Malmin sairaalan alueelta Pietarsaaresta 307 synnyttäjää Kokkolaan.

Edellisiä synnytysennätyksiä kirjattiin vuonna 2014 (1499) ja vuonna 2015 (1505).

Keski-Pohjanmaan keskussairaalan synnytysosastolla on 6 synnytyssalia ja 37 vuodepaikkaa kahden hengen huoneissa.

– Pyrimme tarjoamaan perhehuoneen sitä haluaville ja aika hyvin se on saatu järjestymään. Erillistä perhehuonettahan ei enää ole, vaan se tehdään mahdollisuuksien mukaan kahden hengen huoneesta, kertoo Jessica Wikblad.

ps@pietarsaarensanomat.fi

Vesi vanhin voitehista

Veden voima synnytyskivun lievittämisessä ja rentoutumisessa on tiedetty jo kauan.

Vesisynnytys sopii matalan riskin synnyttäjille.

Vesisynnytys on mahdollista vain kun ei käytetä epiduraali- tai selkäydinpuudutusta; vesisynnytys valitaan usein kun ei ensisijaisesti haluta lääkkeellistä kivunlievitystä. Vauvan sydänääniä seurataan vesisynnytyksessä saman ohjeistuksen mukaan kuin normaalissa synnytyksessäkin.

Synnytysten määrä Kokkolassa on noussut uuteen ennätykseen; tänä vuonna tähän mennessä on syntynyt jo 1565 vauvaa.

Synnytyskeskussairaalana Kokkola on tällä hetkellä koko Suomen kolmanneksi suurin, Jyväskylän ja Hyvinkään jälkeen.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä