Kulttuuri

Värejä ja inspiraation voimaa: Tupakkamakasiinilla on esillä monipuolinen otos taiteilija Olavi Tialan taidetta

Anita Salmi

Kyllä se siitä, on nimeltään taiteilijaOlavi Tialan näyttely Tupakkamakasiinilla. Matka tähän hetkeen on ollut pitkä ja vaikea.

Hän sairastui vakavasti vuonna 2016, jolloin sai aivoveritulpan. Niitä tuli vielä kaksi seuraavana vuonna. Nyt hän on laajassa, eräällä tavalla retrospektiivisessä näyttelyssään, pyörätuolissaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hän on keskustelussa mukana ja läsnä, mutta puhe ei onnistu. Tukena ovat perhe, puolisoSiv Ågren ja tyttärensäJeanette Edfelt.

– Näyttelyn nimi tulee siitä, kun Olavi on aina vaikeissa tilanteissa lohduttanut sanoen: ”Kyllä se siitä”. Se kuvaa hänen asennettaan elämään. Kaikki järjestyy, Jeanette Edfelt lausahtaa.

Siv Ågren on ollut Olavi Tialan muusa. Hän on myös näyttelyssä puolisonsa taiteen tulkki, ääni. Varhaisimmat teokset ovat 1980-luvulta ja uusimmat vuodelta 2015.

– Olavi maalaa usein tauluihinsa naisia. Monissa olen itse, vaikka en mallina ole ollut, Siv Ågren luonnehtii.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Otimme mukaan myös pari maalausta Kalevala-aiheista sarjasta, jota hän oli aloitellut. Viimeisimmät hänen tekemänsä. Hän ei itse olisi ehkä halunnut laittaa tauluja esille, koska niistä puuttuu loppukäsittely. Halusimme kuitenkin ne täydentämään näyttelyä, Siv Ågren mainitsee.

Kahdessa vitriinissä on myös joukko Tialan piirroksia, mikä on hänen eräs vahva alueensa. Niin ikään on tummansävyisiä grafiikan töitä.

– Niissä on surullisia enkeleitä. Hän teki näitä siihen aikaan, kun kärsin masennuksesta.

– Hän koki tilanteen niin ikään raskaana ja purki sitä tuolla tavoin taiteeseen, Siv Ågren sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Valtaosan näyttelystä muodostavat maalaukset. Niissä on usein alastomia naisia mutta myös eläimiä. Taulut ovat sekoitus realismia ja jonkinlaista absurdismia, heittäytymistä.

Värit ovat murrettuja, voimakkaita, oranssia, vihreää, keltaista, sinistä. Maalauksissa on oma värimaailma ja tyyli. Niissä on niin ikään varjo, ihan kuten kaikessa tai ainakin useimmissa asioissa. Elämässäkin.

Olavi Tialalla ei ole aiemmin ollut omaa näyttelyä, hänen taidettaan on ollut erilaisissa yhteisnäyttelyissä. Muun muassa runoilija Kari Ilmosen kanssa oli näyttely, jossa oli hänen maalauksiaan ja Ilmosen tekstejä.

Siv Ågren kertoo kahden taiteilijaystävän Sven Svanbäckin ja Arto Penttisen tehneen tämän näyttelyn ripustuksen, mistä perhe on hyvin kiitollinen. Omin voimin se ei olisi onnistunut.

– Olavi on tällä hetkellä Östanlidissa, hoitokodissa. Tosin välillä hän on kotona.

Villa Svedenin restauroijana ja taiteilijakodin isäntänä Olavi Tiala on 1980-luvulta saakka tuonut lähinnä esille muiden kuvataiteilijoiden taidetta, järjestämällä siellä näyttelyitä.

Kulttuurikohteessa on ollut niin ikään muita tapahtumia. Se on kesäisin ollut avoin yleisölle. Se on ollut hänen ja Siv Ågrenin yhteinen työ ja harrastus.

Lehdistötilaisuuden päätyttyä menen kiittämään Olavi Tialaa näyttelystä. Hän ojentaa kätensä ja haluaa näin kiittää. Puristus on luja. Kyllä se siitä.

Monipuolinen näyttely on avoinna 7.–30.3.2019 Tupakkamakasiinilla ja levittäytyy molempiin suuriin huoneisiin.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä