Paikallisuutiset

Vapaa kilpailu lakkauttaa nuohouspiirit: Työn suorittaja vapaasti valittavissa jo nyt Kokkolan ja Pietarsaaren alueella

Iän karttuessa alalta poistuville nuohoojille ei helposti löydy ammattitaitoisia seuraajia, joten palvelujen tarjoajat ovat nyt vapaasti valittavissa.
Iän karttuessa alalta poistuville nuohoojille ei helposti löydy ammattitaitoisia seuraajia, joten palvelujen tarjoajat ovat nyt vapaasti valittavissa. Kuva: Arja Päivärinta

PIETARSAARI

Ensi vuoden alusta voimaantulevaksi aiottu lainmuutos lakkauttaa tähän asti käytössä olleet nuohouspiirit. Nuohoustoimi avataan vapaalle kilpailulle, mutta Kokkolan ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitos pani muutoksen täytäntöön jo heinäkuun alusta.

Muutos olisi Kokkola-Pietarsaari -alueen pelastuslaitokselle ollut mahdollinen jo aiemmin, mutta asia tuli ajankohtaiseksi kun Kruunupyyssä toiminut piirinuohooja jäi eläkkeelle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Päätimme samalla lakkauttaa kaikki yksitoista toimialueemme piiriä, pelastuspäällikköJouni Leppälä sanoo.

– Koko nuohoustoimi on murroksessa, sillä ikääntyneen nuohoojan jäädessä eläkkeelle ei jatkajaa useinkaan ole tiedossa. Tämä aiheuttaa epävarmuutta, ja siksi oli aiheellista avata koko ala kilpailulle. Tosin tämä laajimmillaan on lainsäätäjän ratkaisu, ei meidän.

Yksi tekijä Leppälän mukaan on sekin, että uusia nuohoojia on vaikea saada.

– Nuoret eivät helposti innostu tällaisista työtehtävistä, eikä alalle ole myöskään saatavissa koulutusta. Kaikki nuohoojamme ovat saaneet ammattitaitonsa oppisopimusteitse. Tiettävästi alalle on suunnitteilla koulutusta, mutta sen vetovoimaisuus nähdään aikanaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vastoin yleistä luuloa kakki nuohoojat eivät suinkaan ole aina olleet piirinuohoojia, vaan myös pelastuslaitoksilla on ollut heitä palveluksessaan.

– Viimeiset virkanuohoojat olivat Pirkanmaalla, mutta nyt heitä ei ole enää ole missään. Se olisi tosin lain mukaan yhä mahdollista.

Nuohouksen vapautuminen merkitsee nyt vapautta myös hinnoittelussa.

– Jos hinnoittelu tai työn laatu johtaa ristiriitoihin, niin palvelunkäyttäjälle oikea osoite hakea oikeutta on kuluttajasuojaviranomainen. Meillä pelastuslaitoksella ei ole muuta velvollisuutta kuin valvoa nuohousten suorittaminen säädetyn ajan puitteissa. Eli vuoden välein asuinkiinteistöissä ja joka kolmas vuosi lomakiinteistöissä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jukka Iiskonmäki

ps@pietarsaarensanomat.fi

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä