Paikallisuutiset

Vanhalle Sokokselle suunnitteilla asuntoja: Matalan osan päälle lisää kerroksia

Kaavoitusosasto on saanut valmiiksi asemakaavan muutosehdotuksen, jossa mahdollistetaan korttelin matalan liikerakennuksen korottamisen kahdella ja osittain kolmella kerroksella.

Asunnot rakennettaisiin entisen Sokoksen yhteydessä olevan matalan liikerakennuksen päälle, osittain kahteen, osittain kolmeen kerrokseen. Kuva: Pirkko Högkulla

Entisen Pedersöre Handelslag/Sokos-tavaratalon yhteydessä olevan matalan liikerakennuksen päälle kaavaillaan asuntoja. Pietarsaaren kaavoitusosasto on saanut valmiiksi asemakaavan muutosehdotuksen, jossa mahdollistetaan korttelin matalan liikerakennuksen korottamisen kahdella ja osittain kolmella kerroksella asuntotarjonnan lisäämiseksi keskustassa.

Kaksikerroksinen kiinteistö edustaa puhdasta funktionalismia ja se on kuvauksen mukaan säilyttänyt hyvin alkuperäisen luonteensa. Rakennus osoitetaan maakunnallisesti arvokkaaksi kohteeksi. Funkisosalla on kulttuurihistoriallisia, rakennushistoriallisia ja maisemallisia arvoja.

Uudemmalla yksikerroksisella liikerakennuksella ei ole suojeluarvoja, joita olisi otettava huomioon asemakaavan muutoksessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Korttelin täydennysrakentaminen kasvattaa pysäköintipaikkojen tarvetta. Pysäköintipaikat on tällä hetkellä toteutettu osittain omalle tontille, osittain yleiselle katualueelle. Korttelissa on 41 autopaikkaa kellaritilassa ja 30 autopaikkaa katutasossa.

Asemakaavan toteutuminen merkitsee, että osa autoista tulee sijoittaa enintään 300 metrin etäisyydellä sijaitsevaan pysäköintilaitokseen.

Kortteli koostuu vanhasta Sokoksen liikekiinteistöstä sekä asuinkerrostalo Etelänummikatu 5:stä, joka valmistui vuonna 1999. Kerrostalon kolmikerroksinen osa on lähimpänä matalaa liikerakennusta. Kerrostalossa on 36 asuntoa.

Asemakaavamuutos on käynnistetty kiinteistön omistavan Fastighets Ab Jakobstads handelshus Kiinteistö Oy:n aloitteesta. Kiinteistöyhtiö haluaa selvittää mahdollisuutta rakennusoikeuden korottamiseen, jotta matalan liikerakennuksen päälle voitaisiin rakentaa useampi asuinkerros.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tekninen lautakunta asettaa kaavaehdotuksen nähtäville ja pyytää lausunnot 8. maaliskuuta mennessä.

Sokos oli aikoinaan Pietarsaaren yksi suuremman kokoluokan tavaratalo Kauppiaankadun, Runeberginkadun, Choraeuksenkadun ja Etelänummikadun rajaamalla alueella.

Sokos edusti uuden ajan airuetta laajoine tavaravalikoimineen, hienoine ja suurine näyteikkunoineen, joita somistivat ammattilaiset.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä