Paikallisuutiset

Valinnanvaraa päivätoimintaan palvelusetelillä – ikäihmisten arkeen elämänlaatua sekä Heinätorilla että Östanlidissa

Sosiaaliset kontaktit ja sitä kautta kasvava elämänilo ovat merkittävimpiä päivätoiminnan vaikutuksista ikäihmisille, sanovat palveluntuottajien edustajat Minna Fagerhed, Katarina Bredbacka, Jonte Wingren (Folkhälsan Östanlid) ja Marita Sundkvist (Heinätorikeskus).
Sosiaaliset kontaktit ja sitä kautta kasvava elämänilo ovat merkittävimpiä päivätoiminnan vaikutuksista ikäihmisille, sanovat palveluntuottajien edustajat Minna Fagerhed, Katarina Bredbacka, Jonte Wingren (Folkhälsan Östanlid) ja Marita Sundkvist (Heinätorikeskus). Kuva: Pentti Höri

Ikääntyneiden kotona asumisen tukemiseksi järjestettävää päivätoimintaa saa nyt Pietarsaaressa palvelusetelillä, joka otettiin käyttöön elokuussa.

Tähän mennessä sosiaali- ja terveysvirastolla on 78 palveluseteliasiakasta. Itse päivätoimintaa vanhuksille molemmilla kielillä tarjoavat Heinätorikeskus ja Folkhälsanin Östanlidin yksikkö, jotka sote-virasto on hyväksynyt kilpailutuksen kautta palveluntuottajiksi.

Samoissa paikoissa on toimittu aikaisemminkin, mutta tuolloin päivätoiminta on hankittu tuottajilta ostopalveluna. Merkittävin ero entiseen on, että asiakas voi nyt itse valita palvelutuottajan halunsa mukaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Päivätoiminta, saati uusi järjestelmä ei ole vielä kaikille siihen oikeutetuille tuttu.

"Pienellä satsauksella saamme suuren voiton, ei vain taloudellisesti, vaan myös asiakkaan elämänlaadun paranemisen kautta." Ann-Sofi Larsson Sijoituskoordinaattori

Minna Fagerhed jaMarita Sundkvist ovat päivätoiminnan ohjaajia, edellinen Folkhälsanilla ja jälkimmäinen Heinätorikeskuksessa. He vetävät kumpikin kahtena päivänä viikossa suomenkielisiä ryhmiä.

– Ensin kokoonnumme aamuparlamenttiin kahvin merkeissä. Käymme tapahtuneita asioita läpi ja luemme lehteä – välillä asiaa on niin paljon ettei lehden pariin ehditäkään, Minna Fagerhed kertoo päivän lähtemisestä käyntiin.

Molemmissa taloissa on mahdollisuus jumppaan ja kuntosalikäyntiin. Lounaan jälkeen ohjelma vaihtelee: musiikin kuuntelua, ääneen lukemista, bingoa, bocciaa, askartelua, ulkoilua ennen päivän päätteeksi vietettävää kahvihetkeä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tietovisat ovat tosi tykättyjä. Keskustelua on tosi paljon, ja se on tärkeää, Marita Sundqvist sanoo.

Kokoontuminen ja yhdessäolo on kallisarvoista, sillä monen vanhuksen päivät ovat yksinäisiä.

– Pietarsaaressa on aika tyypillistä, että suomenkieliset ovat muuttaneet tänne muualta työn perässä. Tukiverkko on jäänyt kotipaikkakunnalle, ja omat lapset ehkä muuttaneet pois. Senkin takia tämä päiväkeskustoiminta on todella tärkeää, Fagerhed sanoo.

Ryhmiin on saattanut osua samoilta seuduilta kotoisin olevia, ja yhteisiä jutunaiheita alkaa löytyä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tämä asiakkaiden saama voimavara on uskomaton. Kaikki eivät ole yksinäisiäkään, mutta tämä antaa mahdollisuuden keskustella samanikäisten kanssa. Tässä tuntee tekevänsä tärkeätä työtä.

Päivätoiminnan tavoitteena on tuoda kotona asuvien vanhusten päivään elämänlaatua, iloa ja sosiaalista kanssakäymistä.

Samalla se tukee omaisia ja helpottaa ikääntyneen tilannetta, innostaa fyysiseen aktiivisuuteen ja harjoittaa muistitoimintoja.

Päivätoimintaan voi tulla omaisten avustamana tai Vippari- tai taksikyydillä.

Mukaan pääsee sosiaali- ja terveysviraston palveluohjauksen kautta. Palveluohjauksessa kartoitetaan asiakkaan palvelutarve ja tehdään päätökset vahvistettujen kriteerien mukaisesti.

Yhteyttä voi ottaa vanhus itse tai hänen omaisensa, jolloin palveluohjaajat tulevat kotiin tutustumaan asianomaisen tilanteeseen.

Palveluseteli myönnetään kriteerien täyttyessä puoleksi vuodeksi kerrallaan. Yleensä se oikeuttaa yhteen viikottaiseen käyntiin asiakkaan itsensä valitsemassa paikassa.

Monista muista sosiaalitoimen palveluseteleistä poiketen päivätoiminnan setelin arvo ei riipu saajan tuloista, vaan se on kiinteä 50 euroa.

Tämän päälle asiakas maksaa käyntikerrasta omavastuun, joka on Folkhälsanilla 13 ja Heinätorilla 15 euroa.

Sosiaali- ja terveysvirastolle kustannusten arvioidaan aikaisempaan ostopalvelumenettelyyn verrattuna alenevan jossain määrin ajan saatossa.

– Alkuvaiheessa emme vielä tiedä, millaisia volyymeja palveluun tulee palvelusetelin myötä. Mutta jos rinnastaa kokemuksiin muista palveluista, niin kokonaiskustannus on yleensä tullut kunnalle vähän edullisemmaksi. Usein lopputuloksena palvelu on tullut myös asiakkaalle edullisemmaksi, vanhustenhuollon päällikköPirjo Knif sote-virastosta kertoo.

Päivätoiminnan esimies, sijoituskoordinaattoriAnn-Sofie Larsson huomauttaa, että kustannustehokkuutta syntyy pitemmällä ajalla.

– Päivätoiminnalla voidaan ehkäistä raskaamman hoidon ja pysyvän hoitopaikan tarvetta. Pitemmällä perspektiivillä näillä tukitoimilla teemme hyvinkin laajaa säästöä. Pienellä satsauksella saamme suuren voiton, ei vain taloudellisesti, vaan asiakkaan elämänlaadun paranemisen kautta.

Palveluntuottajat rohkaisevat vanhuksia ja heidän omaisiaan käymään paikan päällä tutustumassa toiminnan sisältöön.

– Vanhalle ihmiselle voi olla vaikeaa ottaa sitä ensimmäistä askelta uuteen paikkaan, mutta innolla kyllä kerromme mitä teemme ja miten toimimme, Folkhälsan Östanlidin yksikön päällikköKatarina Bredbacka sanoo.

Palveluseteli mahdollistaa myös sen, että asiakas voi kokeilla mielensä mukaan eri tahoja ja valita sen jälkeen itselleen mieluisimman ja sopivimman.

Toistaiseksi sekä Heinätorilla että Östanlidissa molemmissa on vielä vapaita päivätoimintapaikkoja. Mikäli tarvetta on, molemmista luvataan kapasiteetin lisäyksen olevan mahdollista.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä