Paikallisuutiset

Johannes Ahlvik rynni listoille - Vahva artistitarina orastaa Pietarsaaressa

Johannes Ahlvikillä on hyvin tiedossa, että musiikkialalle riittää pyrkijöitä. Henkilökohtaiseen reseptiin kuuluu usko omiin biiseihin ja teksteihin, päälle ammattimainen tekeminen. Kuva: Pirkko Högkulla

Pietarsaarelaisen Johannes Ahlvikin ensimmäinen single ”Uskalla” on julkaistu suoratoistoalustoilla. Suomen Spotifyssä se on lisätty kahdelle listalle, joille debyyttisinkut harvoin päätyvät.

The Voice of Finland -laulukilpailun jälkeen pietarsaarelainen Johannes Ahlvik päätti aloittaa soolouran omilla biiseillä. Siitä on nyt neljä vuotta ja tavoite on askeleen lähempänä toteutumistaan.

Yksi h-hetki koitti 17. toukokuuta kun debyyttisinkku ”Uskalla” julkaistiin kaikilla suoratoistoalustoilla.

– Kellot on nyt saatu siihen pykälään ja biisit niille kohdille, joilla hommaa aloitellaan, Ahlvik kuvaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

”Vielä, kun ei ole takana mitään isoa levylafkaa, joka promotoisi biisiä listoille niin tuntuu mahtavalta, että ammattilaiset ovat biisin noteeranneet editoimillaan listoilla”.

Uskalla -kappale on otettu hyvin vastaan. Spotifyssa se on lisätty kahdelle Suomi Spotifyn omalle listalle, ”Iskelmä kuuluu kaikille” ja ”Suomirock tänään”, joille debyyttisinkut harvoin päätyvät.

– Vielä, kun ei ole takana mitään isoa levylafkaa, joka promotoisi biisiä listoille niin tuntuu mahtavalta, että ammattilaiset ovat biisin noteeranneet editoimillaan listoilla, pietarsaarelaismuusikko iloitsee.

Lisää iskelmärockia on luvassa, sillä Johannes Ahlvikillä on kasassa lähestulkoon valmista materiaalia odottamassa sopivaa julkaisuajankohtaa.

– Julkaisujärjestyksellä on oma merkityksensä. Ei esimerkiksi laiteta kahta ihan samanlaista biisiä ulos peräkkäin. Vuodenaikakin vaikuttaa - nyt soivat kesäiset kappaleet.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kimmokkeen omalle soolouralleen Johannes Ahlvik sai suoraan Voice of Finland -laulukilpailusta, johon hän osallistui neljä vuotta sitten Juha Tapion tiimissä. Kuva: Pirkko Högkulla

Biisiensä äänenpainoa Johannes Ahlvik kuvaa henkilökohtaiseksi. Laulut syntyvät intuitiivisesti, sisältä kumpuavin tuntein, jolloin tilaa saavat elämänmakuiset teemat.

Esimerkiksi Uskalla -biisi valaa kuulijaan luottamusta elämään ja viestii paremmasta huomisesta petollisen rakkauden jälkeen.

– Muutamia kappaleita on tehty tiimissä ja sieltä on lisää hyvää tulossa, Ahlvik kuvaa.

Laulujen kirjoittamista hän kuvaa ihan omaksi jutukseen, mihin tarvitaan verbaalista akrobatiaa kun tarjolla on vähän rivejä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Biisinikkari tempaisee lauluihinsa tavaramerkikseen myös tarttuvan melodian.

Sumusade -yhtye oli musiikillisesti tärkeä vaihe. Päästiin kiinni myös ammattimaiseen musiikin tekemiseen.

Rakkaus musiikkiin on soitellut laulajan sielussa pikkupojasta asti.

– Alakoulussa siirryin musiikkiluokalle ja sitten musiikkiopistoon, jossa aloin soittaa fagottia. Kitara tuli mukaan kuvioihin yläkoulussa ja fagotti jäi vähitellen taustalle.

– Kitara on kyllä armoton instrumentti. Se paljastaa, toimiiko biisi vai ei. Vaikka tehdään tuotantoja ja demoja, palaan aina siihen miten kappale toimii akustisena kitarana. Jos toimii, sitten voidaan maalata isommalla pensselillä ja lisätä soundiin enemmän värejä.

Ahlvik muistelee hyväntuulisesti, miten lukion jälkeen alettiin poikaporukalla tehdä omaa musaa ja perustettiin kuusijäseninen Sumusade -bändi, jossa hän oli solistina.

– Sumusade oli musiikillisesti ehdottoman tärkeä vaihe. Me päästiin kiinni myös ammattimaiseen musiikin tekemiseen kun saatiin tehdä Jonas Olssonin kanssa pari levyä.

Kimmokkeen omalle soolouralleen Johannes Ahlvik kertoo saaneensa suoraan Voice of Finland -laulukilpailusta, jossa hän kilpaili Juha Tapion, tiimissä. Juha Tapiota Ahlvik kuvaa suureksi esikuvakseen.

– Heti kisan jälkeen syttyi itsessä palo, että nyt aletaan tehdä biisejä. Olin päässyt näkemään musiikin maailmaa läheltä ja tiesin, että haluan olla osa sitä.

– Henkilökohtaisella soolouralla pystyn itse määrittelemään mitä ja minkälaista teen - mikä on samalla haaste, Ahlvik pohdiskelee.

Lisää iskelmärockia Johannes Ahlvikiltä on luvassa, sillä kasassa on lähestulkoon valmista materiaalia odottamassa sopivaa julkaisuajankohtaa. Kuva: Pirkko Högkulla

Hyvin laulajalla on tiedossa, että alalle riittää pyrkijöitä.

– Henkilökohtaiseen reseptiini kuuluu usko omiin biiseihin ja teksteihin. Se on lähtökohta. Kun mukaan lisätään ammattimaiset tuotannot saadaan lopputuloksena ammattimainen paketti. Vaikka teen soolouraa en edes yritä tehdä kaikkea itse, Johannes Ahlvik painottaa.

Jatkossa tarkoitus on jatkaa keikkailua normaaliin tahtiin ja tehdä myös coverpuolta. Ahlvik on tuttu esiintyjä mies & kitara -tyyppisellä keikalla.

– Oman musan puolesta pidemmän ajan tavoite on nousu listoille ja päästä esiintymään festareilla. Festaritunnelma on aina omaa luokkaansa.

– Viiden vuoden päästä on toivon mukaan tullut ulos parikin levyä omalla henkilökohtaisella nimellä, kuuluu laulajan unelma.

Johannes Ahlvik

Laulaja ja lauluntekijä Pietarsaaresta, ikä 37 v.

Koulutukseltaan musiikkipedagogi Noviasta. On viime syksystä asti opettanut musiikin teoriaa Wava-opistossa.

Osallistui Voice of Finland -laulukilpailuun keväällä 2020 Juha Tapion tiimissä.

Johtaa Laulu-Jaakot -mieskuoroa yhdettätoista kautta. Tunnetaan takavuosilta myös Sumusade -yhtyeen solistina.

Harrastaa liikuntaa: juoksua, kuntosalia, hiihtoa kesät talvet.

Uskalla

Johannes Ahlvikin debyyttisinkku. Julkaistiin suoratoistoalustoilla 17.5. Singleä kuvataan ”vahvaksi aloitukseksi uudelle artistitarinalle Suomessa” sekä ”piristäväksi uutuudeksi iskelmägenressä, jossa yhdistyy vahva tarina paremmasta huomisesta ja tarttuvat melodiat”.

Sävel: Johannes Ahlvik. Sanoitus: Johannes Ahlvik & Eva Ahlvik. Sovitus: Johannes Ahlvik & Egon Veevo.

Tuotanto, miksaus & ohjelmointi: Egon Veevo. Masterointi: Neck Alley Productions. Kitarat - Joel Svenfelt, basso - Egon Veevo, koskettimet - Lavi Öst. Taustalaulut Eva Ahlvik. Kannen kuva: Noora Storlund. Kansityö: Mika Tervaskangas/Therwiz Design.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä