Paikallisuutiset

Vaasan sairaanhoitopiiri ottaa käyttöön järeät toimenpiteet koronaepidemian taltuttamiseksi alueella

Pohjanmaalla epidemia kiihtyy edelleen – Vaasan sairaanhoitopiiri antoi sunnuntaina uusia suosituksia. Toisen asteen oppilaitokset ja korkeakoulut Vaasassa siirtyvät etäopetukseen kahdeksi viikoksi.

Pietarsaaren virastotalo oli syyskuun puolivälissä hetken kiinni tehosiivouksen takia. Pietarsaari, Pedersöre, Luoto ja Uusikaarlepyy kuuluvat Vaasan sairaanhoitopiiriin.
Pietarsaaren virastotalo oli syyskuun puolivälissä hetken kiinni tehosiivouksen takia. Pietarsaari, Pedersöre, Luoto ja Uusikaarlepyy kuuluvat Vaasan sairaanhoitopiiriin. Kuva: Pirkko Högkulla

Vaasan sairaanhoitopiirin on siirtynyt epidemian kiihtymisvaiheeseen ja Pohjanmaan alueellisen koronakoordinaatioryhmän mukaan leviämisvaiheen toteaminen on nyt lähellä, koska neljä viidestä kriteeristä jo täyttyy.

Sairaalahoitoa vaativia potilaita ei alueella tällä hetkellä kuitenkaan ole, joka olisi se viides kriteeri. Sosiaali- ja terveysministeriön asettaman koronaepidemian tilannekuva- ja mallinnusryhmä on jakanut epidemian tilannekuvan kolmeen vaiheeseen: perustasoon, kiihtymisvaiheeseen ja leviämisvaiheeseen.

Positiivisten näytteiden kokonaismäärä on tällä hetkellä Vaasan sairaanhoitopiirissä 173. Kahden viikon ilmaantuvuusluku 100 000 henkilöä kohden on piirin alueella 43,5 ja Vaasassa jo yli 80.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Positiivisten näytteiden osuus on jo yli 2 prosenttia ja tartuntojen päivittäinen kasvunopeus yli 10 prosenttia.

Lisäksi tartuntaketjujen jäljitettävyys on kuluneen viikon aikana heikentynyt huomattavasti eikä suurin osa tartuntaketjuista ole enää selvillä.

Tartunnat leviävät tällä hetkellä erityisesti nuorten aikuisten keskuudessa, heistä suurin osa on opiskelijoita. Moni sairastaa koronavirusinfektion vähäoireisena tai jopa oireettomana ja saattaa levittää tartuntaa tietämättään.

Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä muistuttaakin henkilöitä, jotka ovat olleet selvässä altistumisvaarassa, hakeutumaan vähäistenkin hengitystieinfektio-oireiden takia koronavirustestaukseen ja välttämään sosiaalisia kontakteja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vaasan lukiot ja muut toisen asteen oppilaitokset sekä korkeakoulut siirtyvät kahdeksi viikoksi etäopetukseen tai vuoro-opetukseen maanantaista 5.10. alkaen niin, että riittävät turvavälit pystytään huomioimaan. Myös kasvomaskeja on käytettävä. Vaasan kaupunki ottaa yhteyttä kouluihin oppilaitoskohtaisista järjestelyistä ensi viikon aikana.

Vaasan sairaanhoitopiirin alueella kaikissa sosiaali- ja terveydenhuollon toimintapisteissä opiskelijaharjoittelut siirtyvät kahdeksi viikoksi tauolle niin ikään 5.10 alkaen. Alueen oppilaitoksista ei saa myöskään mennä harjoitteluun sairaanhoitopiirin ulkopuolelle.

Ryhmä linjasi myös, että suuria tapahtumia ei tule nyt järjestää, jos turvavälejä ei kyetä turvaamaan. Osallistumista suuriin tapahtumiin on syytä välttää, ellei 1–2 metrin turvavälejä pystytä noudattamaan.

Vaasan sairaanhoitopiirin alueelle on annettu uusia suosituksia:

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Toisen ja korkean asteen oppilaitokset siirtyvät etäopetukseen, sosiaali- ja terveydenhuollon opiskelijoiden harjoittelut jäävät tauolle ja tapahtumien järjestäjien on taattava riittävät turvavälit.

Koronakoordinaatioryhmä muistuttaa yhä jo voimassaolevista suosituksista:

Pohjanmaan alueen yli 15-vuotiaille on annettu suositus käyttää kasvomaskia aina asioidessa julkisissa tiloissa kodin ulkopuolella. Suuria väkijoukkoja on syytä välttää ja toisiin ihmisiin tulee pyrkiä pitämään riittävä 1–2 metrin turvaetäisyys.

Toivomuksena on myös, että kauppojen ja muiden yleisten tilojen omistajat ja palveluiden tarjoajat edellyttävät työsuojelullisista syistä henkilöstöltään ja asiakkailtaan kasvomaskin käyttöä. Lisäksi tulee varmistaa, että kaikissa tilanteissa noudatetaan 1–2 metrin turvavälejä.

Sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä vierailevien on käytettävä koko sairaanhoitopiirin alueella kasvomaskia erityisesti ikääntyneiden ja riskiryhmien suojelemiseksi, vaikka turvavälejä pystyttäisiinkin noudattamaan. Vierailujen aikana on pysyttävä potilaan omissa tiloissa eikä yhteistiloissa saa oleskella.

Aiheesta aiemmin:Pietarsaareen, Luotoon, Pedersöreen ja muihin Pohjanmaan maakunnan kuntiin vahva maskisuositus – Vaasan sairaanhoitopiirissä 13 uutta koronatartuntaa

//Uutista korjattu 5.10. klo 7.34 esiriviin lisätty Vaasa: "Toisen asteen oppilaitokset ja korkeakoulut Vaasassa siirtyvät etäopetukseen kahdeksi viikoksi."

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä