Paikallisuutiset

Vaasan keskussairaala jalkautuu Pietarsaareen: erikoislääkärien vastaanotot Malmilla lisääntyvät vuodenvaihteen jälkeen – ensiksi aloitetaan muun muassa syöpähoidot

Vaasan sairaanhoitopiiri on käynnistänyt hankkeen Pietarsaaren Malmin sairaalan erikoissairaanhoidon palvelujen laajentamiseksi. Vuodenvaihteesta lähtien osa Vaasan keskussairaalan lääkäreistä alkaa ottaa vastaan potilaita Malmilla tiettyinä päivinä.

Urologian, ortopedian ja sisätautien erikoislääkäreillä on jo ollut pitkään vastaanottopäiviä Malmilla, mutta ne on hoidettu ostopalveluna keskussairaalalta.

Uudessa mallissa Vaasa alkaa hoitaa palveluja Pietarsaaressa omana toimintanaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Uusina erikoisaloina lähivastaanotoilla aloittavat onkologia ja verisuonikirurgia, ja useita muita erikoisaloja on mietinnässä. Myös erilaiset hoidon konsultaatiot lähipalveluna lisääntyvät.

”Lähdemme potilaiden tarpeista ja tietenkin tutkimme myös tilastoja niistä potilasryhmistä, joille ei täällä riitä palveluja. Näin saamme selville, mihin Pietarsaaressa kannattaa satsata.” Jaana Kalliokoski Lähipalvelupäällikkö

Hankkeen työrukkasina toimivat projektisuunnittelijaJohanna Holmäng ja erikoissairaanhoidon lähipalvelupäällikköJaana Kalliokoski Vaasan sairaanhoitopiirin lukuun.

Molemmat pitävät erityisesti syöpähoitojen tuomista Malmille tärkeänä kehitysaskeleena.

– Ihmiset eivät ole hoidon aikana kovin hyvässä kunnossa. Jatkossa ykköskäynnit ja hoitojen suunnittelu ovat Vaasassa, mutta kaikki välikäynnit olisivat Malmilla. Se vähentää potilaan matkustamista huomattavasti, Jaana Kalliokoski sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vaasan keskussairaala haluaa tehdä itseään tykö piirin laita-alueilla myös selkeästi taloudellisista syistä.

Sairaanhoitopiiri maksoi esimerkiksi viime vuonna yhdeksän miljoonaa euroa Kokkolaan, kun Pietarsaaren seudun asukkaat hyödynsivät tuolla summalla sikäläisen keskussairaalan palveluja.

– Potilaalla on laillinen oikeus valita hoitopaikkansa. Maantieteelle emme voi mitään emmekä ketään pakottaa mihinkään, mutta haluamme tuoda potilaille mahdollisuuden valita myös lähipalvelut, Kalliokoski kertoo.

Houkuttelevuuden lisääminen aloitetaan Pietarsaaresta, jossa vanhastaan on totuttu kattavampiin erikoissairaanhoidon palveluihin, ja jossa fyysiset puitteet ovat kunnossa. Pietarsaari on myös Vaasan piirin reuna-alueista väkirikkain.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tarkoitus on jatkossa ulottaa erikoissairaanhoidon lähipalvelut myös piirin eteläisimpiin osiin.

Ulosvuotava raha on piirin kunnille reaalinen lisäkustannus, sillä keskussairaalan ylläpito maksaa joka tapauksessa, käytettiin palveluja tai ei.

Keskussairaalan spesialistien jalkauttaminen Malmille aiotaan hoitaa nykybudjetin puitteissa, eli lisäkustannuksia sairaanhoitopiirille toiminnan ei ole lupa aiheuttaa.

– Jos potilas valitsee oman sairaanhoitopiirin, siitä on kunnille niin paljon hyötyä, että rahaa varmasti säästyy, Johanna Holmäng sanoo.

Hän toimii myös Pedersören kunnanvaltuuston puheenjohtajana, ja siten hänellä on näköalapaikka kuntatalouteen.

Toiminta käynnistyy tulevassa vuodenvaihteessa. Aloittamaan olisi päästy aiemminkin, mikäli Malmin ja Vaasan tietojärjestelmät ymmärtäisivät toisiaan. Aluksi Vaasan etätoiminnoille täytyy järjestää tietoliikenneyhteydet ja kouluttaa henkilökuntaa niiden käyttöön.

Valitukset lääkäreiden huonosta kielitaidosta voidaan tässä kohtaa unohtaa, projektinvetäjät vakuuttavat.

– Kaikki nämä lääkärit, jotka Vaasasta Malmille tulevat, ovat kaksikielisiä, Kalliokoski huomauttaa.

– He ovat myös erittäin motivoituneita tulemaan, Holmäng jatkaa.

Vaasan keskussairaalassa on heidän mukaansa tajuttu, että myös pohjoisen alueen potilaita tarvitaan.

Malmin synnytysten loputtua virta on Pietarsaaren seudulta käynyt vahvana Kokkolaan. Vaasassa on satsattu nyt myös erityisesti synnytyksiin, ja keskussairaala vastaanotti vauvaystävällisestä toiminnastaan laatupalkinnon hiljattain.

– Yritämme tiedottaa alueen raskaana oleville naisille synnytysosastostamme. Tarkkoja lukuja meillä ei ole, mutta sellainen tuntuma on, että Pietarsaaren seudulta olevien Vaasassa synnyttävien määrä on nousemaan päin. Tutkittu on sen sijaan, että Vaasassa ovat maan tyytyväisimmät synnyttäjät, Holmäng sanoo.

Hän työskentelee itse yhden päivän viikossa kätilönä Vaasassa, tehden projektityötä muina neljänä päivänä.

Pietarsaaren sairaalan palvelujen kehittäminen on molemmille erittäin mieluisaa työtä.

Johanna Holmäng on työskennellyt kätilönä Malmilla 10 vuotta, lähes yhtä pitkä kokemus talosta on Jaana Kalliokoskella leikkausosaston osastonhoitajana.

– Tunnemme tämän talon samoin kuin henkilökunnan ja täkäläiset ihmiset, ja siitä on etua.

– Olemme molemmat olleet täällä työssä siihen aikaan, kun leikkaukset vähenivät ja synnytykset loppuivat. Paikallisten ihmisten puolesta ahdistaa, että hoitoa pitää hakea kauempaa. Kun meillä on sydän mukana tässä hoidon kehittämisessä, meillä on ehkä mahdollisuudet onnistuakin siinä, Kalliokoski uskoo.

Projektissa on mukana lukuisia muitakin ammattilaisia koko sairaanhoitopiirissä.

– Yhdessä tätä tehdään. Me ehkä olemme se työhanska tässä keskellä. Kuuntelemme ja lähdemme potilaiden tarpeista ja tietenkin tutkimme myös tilastoja niistä potilasryhmistä, joille ei täällä riitä palveluja. Näin saamme selville, mihin Pietarsaaressa kannattaa satsata.

Vaasan sairaanhoitopiirin kunnat pyrkivät muodostamaan Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymän, joka ottaisi hoitaakseen koko maakunnan erikoissairaanhoidon, perusterveydenhoidon ja sosiaalipalvelut.

Oman sote-alueen muodostaminen on kuntakierroksella, ja päätöksiä odotetaan vielä ennen tämän vuoden loppua.

Kaikki Pietarsaaren alueen kunnat suhtautuvat hankkeeseen myönteisesti, enemmän eriäviä mielipiteitä löytyy piirin eteläisistä osista.

Holmängin ja Kalliokosken mukaan yhteinen sote-alue poistaisi välitasoja ja kustannusten ohjaus paranisi. Asiakkaalle tämä tietäisi yhtenäisiä hoitoketjuja. Myös lähipalveluiden he uskoisivat kehittyvän suotuisasti.

– Tavallaan tämä projekti on myös harjoitusta mahdolliseen yhteiseen organisaatioon, Jaana Kalliokoski sanoo.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä