Kulttuuri

Uutisten viikko: Kalajoelta lähtöisin olevan kirjailijan Heikki Niskan lastenkirjat syntyvät yleensä öisin – "Kirjoitan sängyssä lyijykynällä"

Kalajoelta syntyisin oleva kirjailijaHeikki Niska kertoo olevansa illanvirkku. Ei siis ihme, että hän kirjoittaa lastenkirjansa yleensä öisin.

Missä ja miten kirjoitat?

– Makaan sängyllä hämärässä silmät kiinni. Pikkuhiljaa alan nähdä tapahtumia, esimerkiksi Hörvelöiden perheen Mönkäniemen kesämökillä. Kirjoitan lyijykynällä muutamia rivejä kerrallaan, sitten suljet taas silmät. Kirjoitussessiot kestävät muutamia tunteja kerrallaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Montako lastenkirjaaolet kirjoittanut?

– Julkaistuja lastenkirjoja (kaikki runokokoelmia) on seitsemän, nyt keväällä on tulossa kaksi kirjaa lisää, joista toinen on lastenromaani. Kustantajalla on lisäksi luettavana vielä runoa ja proosaa.

Minkä ikäisille kirjasi ontarkoitettu ja millaisia ne ovat?

– Kaksi pahvikirjaa, Taikakissan värit ja Yrren avaruusmuodot, on tarkoitettu aivan pienille lapsille. Muut kirjat ovat hieman vanhemmille. Ikäsuositukset ovat vähän hassuja, kyllä ne lapsenmielisille aikuisillekin sopivat.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Olet kotoisin Kalajoen Käännänkylästä, mutta missä asut nyt?

– Asun Malminkartanossa, Helsingin luoteisnurkassa.

Mistä saat ideat kirjoihisi?

– Ideat tulevat milloin mistäkin, hassuista sattumuksista, väärin lukemisista ja kuulemisista, omasta elämästä, musiikista, teatterista, taidenäyttelyistä, milloin mistäkin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Miten lastenkirjailijaksi tullaan?

– Tähän kysymykseen on vaikea vastata, polkuja on niin monia. Luovuuteen liittyy aina mysteerejä. Ehkä kirjoitan sydämeni lapselle, joka on ollut aika yksinäinen ja kokenut kovia. Olen luonut uuden, hauskemman lapsuuden maan, jossa on tilaa erilaisuudelle, lämpöä ja huumoria.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä