Paikallisuutiset

Uusikaarlepyy juhlavuoden kynnyksellä – kaupunki saavuttaa 400 vuoden rajapyykin

Ensi syyskuussa viettää Uudenkaarlepyyn kaupunki 400-vuotisjuhlaa. Tasavuodet ovat muistamisen arvoinen asia, mutta onko Uudenkaarlepyyn nykytilassa juhlimista muuten?

– Talous on tietysti tiukalla, kuten useimmissa Suomen kunnissa, kaupunginjohtajaMats Brandt tuumii.

– Mutta kuuden alijäämäisen vuoden jälkeen on tarkoitus saada aikaan nollatulos ensi vuonna. Teemme rakenteellisia muutoksia taloudenpitoon.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Viime vuonna Uudessakaarlepyyssä vietettiin Zachris Topeliuksen vuosijuhlaa, joten kaupungissa on tuoreita kokemuksia merkkivuoden vietosta.

"Askel Pohjanmaan hyvinvointialueeseen on meille lyhyempi kuin askel Pietarsaaren sosiaali- ja terveysvirastoon oli." Maria Palm Kaupunginhallituksen puheenjohtaja

– Työryhmä on jo teettänyt 400-vuotislogon, jota kaupungin yhdistykset ja yritykset voivat halutessaan lainata omiin painatuksiinsa, kaupunginhallituksen puheenjohtajaMaria Palm kertoo.

– Itse asiassa Topeliuslukion oppilaat ovat jo teettäneet 400 mukia, joissa on tuo logo. He möivät mukeja joulumarkkinoilla. Logo on moderni, mutta sen värit on otettu kaupungin vaakunasta.

Juhlavuoden ensimmäinen yleisötilaisuus on Topeliusjuhla tammikuun puolivälissä. Muiden tapahtumien yksityiskohtia työstetään edelleen. Luvassa on ainakin näyttelyitä ja luentoja Uudenkaarlepyyn historiasta. Juhlavuosi huomioidaan myös kaupungin kouluissa ja päiväkodeissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Pohjanmaa on vientiteollisuusaluetta, mutta alueella on ollut myös sivistyksellistä merkitystä, Mats Brandt huomauttaa.

­– Uudessakaarlepyyssä toimi jo 1600 -luvulla triviaalikoulu, mikä oli aikanaan merkittävä asia. Kaupungissa toimi pitkään myös opettajaseminaari.

Topeliusta ei pidä unohtaa, vaikka häntä juhlittiin jo viime vuonna. 1980 -luvulla avattu Taidekoulu on sittemmin muuttanut Pietarsaareen.

Kokkola ja Uusikaarlepyy perustettiin samana vuonna. Niinpä kaupungit ovat lähettäneet yhteisen juhlakutsun niin Tasavallan presidentin kansliaan kuin Ruotsin kuningashuoneellekin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– On aikaista sanoa, vastataanko kutsuihin, Maria Palm toteaa.

– Jos korkeita vieraita tulee, pitää valmistautua yhdessä. Juhlavuotta vietetään kaupunkilaisten kesken aivan vieraslistasta riippumatta.

Historia ylevöittää tai sitten ei ja 400 vuoteen mahtuu paljon. Kaupungin on kuitenkin katsottava tulevaisuuteen ja näinä aikoina monet kunnat ovat talousvaikeuksissa, kun kulut kasvavat ja valtionosuudet ja verotulot pienenevät.

– Kuluvan vuoden ennuste on kaksi miljoonaa alijäämää, Mats Brandt kertoo.

– Ensi vuodeksi tavoitellaan talouden tasapainoa. Muutamia virkoja jätetään täyttämättä ja investointeja hidastetaan.

Ensi vuoden suurin investointi on keskustan päiväkodin rakennustöiden aloitus.

– Siinä on kyse rakenteellisesta uudistuksesta, joka säästää menoja ajan mittaan, Mats Brandt sanoo.

– Uuteen päiväkotiin mahtuu 7 osastoa, jotka ovat nyt hajallaan 5 eri paikassa. Toinen iso hanke on pohjoisen teollisuusalueen laajentaminen 25 tontilla. Olemme rakentaneet paljon viime vuosina ja nyt on aika suunnata rahaa infrastruktuuriin, katuihin ja teihin.

Pohjanmaan hyvinvointialuetta valmistellaan ja Uusikaarlepyy on tulossa mukaan. Maria Palm huomauttaa, että Uudessakaarlepyyssä sosiaalitoimi ja perusterveydenhuolto integroitiin jo 1980 -luvulla.

– En ole kuullut, että luottamushenkilöt suhtautuisivat maakunnalliseen organisaatioon kielteisesti. Itse asiassa liittyminen Pietarsaaren sote-virastoon oli Uudellekaarlepyylle eräässä mielessä isompi hyppäys kuin liittyminen maakunnalliseen kuntayhtymään.

Mats Brandt on toiminut kaupunginjohtajana runsaan vuoden. Hän alkujaan Maalahden Lappväärtistä: Hänen työhistoriaansa sisältyy muun muassa Maksamaan kunnanjohtajan sijaisuus.

Onko olemassa mentaliteettieroja maakunnan etelä- ja pohjoisosien välillä?

– Ehkä täällä asiat henkilöityvät selkeämmin... yhteishenki vaikuttaa vahvalta ja sosiaalista pääomaa tuntuu löytyvän. Tietysti joka paikassa keskusteluja leimaa se, kuinka vaikeista tai helposta asioista on kulloinkin keskusteltava.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä