Paikallisuutiset

Uusi talo nousi Ala-Ähtävälle - tuntui perheestä heti omalta kodilta

Maarakennustyöt käynnistyivät tontilla lokakuun lopussa 2022. Neljän viikon kuluttua sai Svenfeltin perhe muuttaa sisälle.

Avaimet käteen -palveluna metsän siimekseen Ala-Ähtävän kylänraitille toteutettua omakotitaloa asustavat Daniel ja Emilia Svenfelt yhdessä 1,9-vuotiaan Levin ja 3-vuotiaan Gideonin kanssa. Perheeseen odotetaan lisäystä toukokuussa.

Keittiö ja olohuone yhdistettynä tilana on Svenfeltien suosikkipaikka uudessa kodissa. Kuvassa Daniel ja Emilia Svenfelt yhdessä Levin (1,9 v) kanssa. Perheeseen kuuluu myös Gideon (3 v) ja lisäystä odotetaan toukokuussa. Kuva: Pirkko Högkulla

Pohdinnassa oli ensin rakentaa puolitoistakerroksinen talo, mutta taloudellisista ja käytännön syistä päädyttiin yksikerroksiseen ratkaisuun, joka soveltuu paremmin perheen nykyiseen elämäntilanteeseen.

– Totesimme, ettemme tarvitse portaita eikä yläkertaa. Ylläpito ja siivouskin on hieman helpompaa kun asuminen on yhdessä tasossa, näkee Daniel Svenfelt.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Elämän suurin yksittäinen investointi toteutui kaikin puolin onnistuneesti.

– Uusi talo tuntui heti kodilta muuttopäivänä.

Svenfelt pohdiskelee, ettei tämä ole viime kädessä aivan heidän unelmiensa talo, mutta todennäköisesti ensimmäinen ja viimeinen jonka he rakennuttivat.

– Halusimme käytännöllisen ja yksinkertaisen talon, jossa meidän on hyvä asua ja johon meillä on varaa niin, että rahaa jää yli muuhunkin elämiseen. Siis ihan tavallinen suomalainen koti, Svenfelt tuumii.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kylpyhuoneen perhe kokee tilavaksi ja toimivaksi. Myös Levi-poika tykkää löylytellä. Kuva: Pirkko Högkulla

– Asumismenoja ajatellen edullinen lämmitysratkaisu painoi valinnoissa, joten päädyimme poistoilmalämpöpumppuun. Talohan on pystytetty erikoisvalmisteisen tuulettuvan alapohjan eli rossipohjan päälle, mikä helpotti myös kaikenlaisen tekniikan sijoittamista.

Toimiva avokeittiö yhdistettynä olohuoneeseen, apukeittiö, kunnon säilytystilat sekä tarpeeksi neliötä lasten leikeille ja yhdessä oleskeluun kuuluivat tärkeiden asioiden listalle.

– Nämä ovat toteutuneet, paitsi apukeittiö olisi voinut olla vähän suurempi, Svenfelt puntaroi.

Yhteensä 130:een asuinneliöön sijoittuu myös neljä makuuhuonetta, kylppäri ja sauna. Autotallilla on kokoa 65 neliötä plus katos kahdelle autolle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lastenhuoneen seinälle rakentui vanerin jämäpaloista vuorimaisema ja pilviä. Vuorimaiseman taakse yläreunaan on asennettu led-valonauha, josta voi valita eri valovärejä. Kuva: Pirkko Högkulla
“Halusimme käytännöllisen ja yksinkertaisen talon, jossa meidän on hyvä asua ja johon meillä on varaa niin, että rahaa jää yli muuhunkin elämiseen“.

Keittiö ja olohuone yhdistettynä tilana tuovat toivottua tilavuuden ja ilmavuuden tuntua, missä kaikki viihtyvät. Niin ikään saunan ja kylpyhuoneen asukkaat kokevat tilaviksi ja perheystävällisiksi.

– Komeroja tässä talomallissa oli alkujaan hyvin. Varastoahan ei kuitenkaan koskaan ole liikaa, minkä vuoksi teimme sitä lisää autotalliin.

Talon ulkonäössä asukkaita viehättää erityisesti syvät ja suuret ikkunat.

Vähän asukkaita jäi kaduttamaan ettei asennetettu enemmän sisäänrakennettuja ikkunavaloja luomaan kodikasta tunnelmaa pimeällä.

Eteisen harmaa tapetti valkoisilla kukilla on saanut muidenkin ihastelua osakseen. Kuva: Pirkko Högkulla

Tapetit on valittu talovalmistajan valkoisen ja harmaan värimaailman mallistosta. Makuuhuoneeseen tehosteseinälle löytyi puolestaan toivotunlainen tummansininen sävy.

Eteisen harmaa tapetti valkoisilla kukilla on saanut muidenkin ihastelua osakseen.

– Vaalea tapetti ylipäätään toimii useimpien kalusteiden ja sisustukseen kuuluvien yksityiskohtien kanssa, on Daniel Svenfelt pannut merkille.

Muuttovalmista oli neljässä viikossa.

Tontti on kooltaan 5 000 neliötä. Yksityiseltä maanomistajalta ostettu paikka sijaitsee kaavoittamattomalla alueella.

Maarakennustyöt käynnistyivät lokakuun 2022 lopussa. Muuttovalmista oli neljän viikon kuluttua, 2. joulukuuta.

– Talon rakennusaika oli vaikuttavan lyhyt ja tehokas. Ehdimme viettää jopa ensimmäistä joulua uudessa kodissa.

Daniel Svenfelt muistelee myös rakentamisen ensihetkiä kun heti aamusta lokakuun viimeisenä päivänä raksalle saapui nostokurki ja talovalmistajan oma asennusryhmä. Elementit olivat valmiina paikalla odottamassa kokoamista. Koti nousi harjakorkeuteen samana päivänä.

Talon ulkonäössä asukkaita viehättää erityisesti syvät ikkunat sekä niiden avaus- ja sulkemistekniikka. Erillistä kukkalautaa ei tarvita. Kuva: Pirkko Högkulla

Talon on toimittanut Älvsbytalo, jonka talotehdas sijaitsee Kauhajoella.

– Meihin teki suuren vaikutuksen kaikissa eri vaiheissa saamamme avun ja monen muun asian ohella se kuinka paljon valmista taloon oli asennettu jo tehtaalla, erityisesti kylpyhuoneeseen, kuvailee Daniel Svenfelt.

Taloprojekti on alusta loppuun tallennettu rakennusmappiin, josta on hyvä jälkeenpäin tarvittaessa tarkistaa eri asioita.

Vielä ei ole täysin valmista, sisustusta puuttuu ja ulkoseinät pitää maalata ja pihamaalla riittää puuhaa.

– Ostimme talon avaimet käteen -ratkaisulla, mutta rakentamisen ajan me huolehdimme siivouksesta ulko- ja sisäpuolella.

– Ei ollut ihan pikkuhomma esimerkiksi imuroida seiniä ennen tapetointia, Svenfelt muistelee.

Hintaa rakennuttamiselle kertyi kaikkiaan päälle 300 000 euroa. Summaan sisältyy tontti hankintakuluineen.

– Budjetti ylittyi noin 21 000 eurolla kun päädyimme valitsemaan korkeamman sokkelin sekä halusimme isomman pihan ja parkkipaikan.

– Rakennusmateriaalien äkillisillä hinnankorotuksilla oli myös oma vaikutuksensa.

Mieluinen tontti löytyi metsän siimeksestä. Kuva: Pirkko Högkulla

Takaisin Ala-Ähtävälle houkuttelivat perhesiteet.

– Olimme ajatelleet asua pidemmän aikaa Uudessakaarlepyyssä. Ensimmäisen kerran puhuimme muutosta ihan vaan ohimennen vuoden 2022 alussa, sitten kevään edetessä yhä enemmän. Mitä enemmän asiaa ajattelimme, sitä paremmalta muutto alkoi tuntua, lähinnä lasten vuoksi.

– Täällä on samanikäisiä leikkikavereita, mummu, muffa ja sisarusten perheet. Ala-Ähtävä tuntui myös valmiiksi kotipaikalta kun olemme aiemmin asuneet täällä yhdessä, kertoilee Daniel Svenfelt.

Daniel Svenfelt työskentelee kirjanpitäjänä Pietarsaaressa, Emilia Svenfelt on äitiysvapaalla lastenohjaajan työstään.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä