Urheilu

Urheilun ja liikunnan vuosi koronan varjossa: Jaro oli lähellä päästä lähelle sensaatiota, salibandyssä koettiin sarjanousu – muitakin ilonaiheita nähtiin

FF Jaro pelaa liiganoususta eikä Keskuskentän katsomossa käkkii muutama ihminen. Tällainenkin tilanne nähtiin Pietarsaaren urheiluvuonna 2020, johon löi polttomerkkinsä korona siinä kuin muuhunkin inhimilliseen todellisuuteen.

Kaupungin salibandy-ylpeys JFBC nousi maaliskuussa salibandyn 2. divisioonaan viittä päivää ennen kuin maahassa otettiin käyttöön valmiuslaki eli poikkeustila. PäävalmentajaMarkus Åbb arveli tuolloin tuoreeltaan, että noususta alkaisi salibandyn lajikulttuurin uusi kehitys. Nousu toi yksittäiset sarjaottelut osaturnausten sijaan.

– Laji muuttuu yksittäisiin peleihin mentäessä aivan täysin, Åbb pohti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kuluva kakkosen kausi on ollut Salibandyliiton määräämällä tauolla joulukuun alusta lähtien, syynä mikäpä muu Covid-19.

Aivan alkutalvesta ehdittiin sentään urheilla ilman pandemian varjoa.

Loppiaisena Pietarsaari hiihti Keski-Pohjanmaan maakuntaviestissä Nivalassa komeasti hopealle ollen pitkään kiinni voitossakin. Pietarsaari johti viestiä kuuden ensimmäisen osuuden ajan. Seitsemännellä osuudella pääsi Kalajoen Tapani Kärjä kuitenkin sauvomaan itsensä Pietarsaaren Tommy Haglundin ohi.

Haglund paikkasi Pietarsaaren ykkösjoukkueessa Hannes Mäenpäätä, joka oli sairastunut.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kuudennella eli 16-vuotiaille pojille tarkoitetulla osuudella Pietarsaarta edusti paremmin ampumahiihtäjänä tunnettu Rebecca Sandnäs, joka räväytti tilastoihin kolmanneksi parhaan osuusajan.

PS päätti maakuntaviestireportaasinsa toteamukseen, että Keski-Pohjanmaan maakuntaviesti hiihdetään ensi vuonna jo 70. kerran. Voi jäädä hiihtämättä.

Tammikuun iloisiin jalkapallouutisiin lukeutui, että naisjalkapalloseura FC United teki paluun edustusjoukkuetoimintaan.

– On aivan mahtava tunne palata kasvattajaseuraan, hehkutti GBK:sta paluun tehnytAndrea Ström.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Unitedin kausi venyi lopulta marraskuulle saakka huipentuen nousukarsintaan. Siinä osoittautui Vantaan Jalkapalloseura vahvemmaksi. Valmentaja Keijo Paananen määritteli karsinnan alla, että paluuvuoden United oli hyvällä tapaa kotikutoinen.

– Runko tulee täysin oman kylän pelaajista. Kokemusta tuovat mm. Sanna Ög, Rebecca Rasmus ja Alexandra Olusanya, joita nuoret B-junnut ovat täydentäneet.

Tammikuussa tuli myös ilmi, että Länsikentälle kaavaillaan jalkapallostadionia. Sittemmin julkaistut havainnekuvat kertovat, että paikalle olisi tarkoitus tulla noin 3000 katsojan tiivis ministadion.

Valmiuslain joksikin aikaa lopetettua Suomesta käytännössä kaiken järjestetyn urheilu- ja liikuntatoiminnan jäivät seurat, urheilijat ja esimerkiksi junioreiden vanhemmat pohtimaan, että mitä ihmettä.

Pietarsaaren seudun joukkueurheilun lippulaivan eli FF Jaron edustusjoukkueen osalta eräänlaista ihmettä todellakin viriteltiin. Niklas Käckon valmentama nuori ja kokematon joukkue ehti hallipeleissä väläytellä hetkittäin, mutta kukaan ei uskonut sen nousevan tosissaan nousukamppailuun.

Niin silti täsmähankintojen siivittämänä kävi. Kesäkuun lopulla alkanut sarjakausi yltyi Jaron osalta elokuussa tykitykseksi, joka esimerkiksi upotti VPS:n 6-1 ja KPV:n 4-0. Nuoret Anthony Olusanya ja Severi Kähkönen lumosivat muuallakin siinä määrin, että ensin mainittu siirtyi kauden päätteeksi HJK:hon ja jälkimmäinen AC Ouluun.

Kauden loppua kohti niin mainitun hyökkäysduon kuin koko joukkueen meno hiipui ja koronakaranteeni sekä ottelusiirrot sotkivat tahtia. Silti nousu karsintojen kautta oli yhä teoriassa mahdollinen vielä viimeisessä ottelussa KTP:ta vastaan.

Enää uuteen ihmeeseen Jaro ei venynyt ja samalla tyhjille katsomoille esiintyi joukkue, joka on sittemmin rungoltaan osin hajonnut. Luottomaalivahti ja kapteeni Emil Öhberg ei jatka, topparina parhaimmillaan sensaatiomaisesti esiintynyt laitapakki Stanley Amuzie vaihtoi KPV:n vihreäpaitaan ja kirkkaimmat hyökkääjätähdet siis menivät liigaseuroihin.

– Ei tästä mitään tule, puhistaan jo kannattajapiireissä. Niin puhistiin toisaalta myös viime vuonna näihin aikoihin.

Uusi päävalmentaja Jimmy Wargh voi lohduttautua ainakin sillä, että keskikentän tärkeimmät miehet eli Markus Kronholm ja Toró jatkavat.

Suurten otsikoiden takana tapahtui vuoden mittaan monenlaista, koronasta huolimatta. Helmikuussa PS kertoi pöytätenniksen pietarsaarelaisen erikoisseuran Halexin junioritoiminnan vahvasta paluusta pitkän hiljaiselon jälkeen.

– Viime vuonna järjestämämme pingiskoulu toi mukaan paljon uusia poikia, sanoi Halexissa vaikuttava pitkän linjan urheilumiesRonny Brännbacka.

– Harrastajamäärät junioreiden osalta ovat räjähtäneet käsiin, nousu on todella kovaa, säesti seuran rahastonhoitajaRobin Sandlin.

Miesten edustusurheilun puolella taas menee vuoden comeback -kunniamaininta Centersille.

– Mä haluan otsikkoon, että Centers is back, jysäytti Centers Hockeyn uunituoreen puheenjohtajanKenneth Björklund mustapaitojen lehdistötilaisuudessa 5. kesäkuuta.

Toiveeseen oli helppo suostua, tilaisuuden kärkiantina kun nimenomaan oli, että ainakin paikallisella mittapuulla legendaarinen Centers palaa jääkiekkokartalle. Edustusjääkiekkoseura Jeppis Hockey siis vaitoi nimensä siihen aitoon ja alkuperäiseen.

Sittemmin se arvaatte kyllä mikä on sotkenut Centerin paluukautta pahemman kerran ja 2. divisioona on paraikaa keskeytettynä.

Liikuntapaikkojen osalta rakennettiin Pietarsaareen vuonna 2020 kaksi keskenään sekä hyvin erilaista että samanlaista sporttikeidasta.

Skeittaus (Messukenttä) ja porrasjuoksu (vanha kaatopaikka) saivat molemmat omat kotinsa. Skeittaajien osalta kyse on pitkäaikaisen unelman toteutumisesta.

– Mahtavalle paikalle tämä tulee ajatellen esimerkiksi nuorempia harrastajia. On hyvä, että skeittipuistoon on mahdollisimman helppo tulla ilman autoa eli esimerkiksi skeittaillen, iloitsi lajia vuosikymmeniä harrastanutVille Hautala PS:lle kesäkuussa.

Niin että mitä samanlaista on rullalautapuistossa ja Roskarivin hikiportaissa? Kummassakin voi harrastaa koska haluaa, mihin tahtiin haluaa, kenen kanssa haluaa eikä osallistuminen maksa edes vapaaehtoisen hiihtomaksun vertaa.

Kyllä, Pietarsaaren urheilu- ja liikuntavuoteen 2020 kuului myös moisen maksun lanseeraaminen.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä