Paikallisuutiset

UPM laajentaa Pietarsaaren tonttiaan salaperäisyyden varjossa: “Yleisvaraus tulevaisuuteen”

Metsäyhtiö UPM on tehnyt Pietarsaaren kaupungille kaavoitusaloitteen mahdollistamaan tonttinsa merkittävän laajentamisen Alholmassa. Asemakaavan laatiminen on jo aloitettu, ja sen osallistumis- ja arviointisuunnitelma on valmistunut.

UPM haluaa laajentaa aluettaan kaikkiaan 26 hehtaarilla itään eli Hällöreniin päin. Laajennettu tontti ulottuisi aivan alueen mökkiasutuksen tuntumaan.

Pietarsaaren tekninen lautakunta merkitsi suunnitelman tiedoksi ja lähetti paperin edelleen ely-keskukselle ja museoviranomaisille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

UPM Pietarsaaren tontinlaajennus sijoittuu kuvasta oikealle eli nykyiseltä tehdasalueelta itäkoilliseen pitkin Luodontien vartta. Kuva: Arkisto

Kaupungin tekninen luottamus- ja viranhaltijajohto on kuitenkin nyreissään metsäjätin harvasanaisuudesta aikeidensa valottamisessa.

– Meillä on ollut kokouksia UPM:n kanssa, ja yhtiö antaa meille todella vähän tietoa siitä, mitä se alueelle suunnittelee. Tiedämme, että he haluavat järjestää toimintoja uudelleen alueellaan ja lisätä sinne jotakin, mutta eivät kerro, mitä se lisä on, kaupunkikehitysjohtaja Mika Hakosalo sanoo.

On pörssiyhtiön politiikkaa, että investoinneista ei voi kertoa, mutta se vaikeuttaa kyllä kaupungin roolia tässä.

Itse hän arvioi UPM:n strategioiden perusteella, että tarpeet liittyvät vihreään siirtymään tavalla tai toisella. Kaupunkilaisille pitäisi silti myös voida kertoa, mitä naapurustoon on odotettavissa.

– Meillekin tulee kysymyksiä, mutta on tosi hankalaa, kun tiedon puutteessa ei oikein voi sanoa mitään. On pörssiyhtiön politiikkaa, että investoinneista ei voi kertoa, mutta se vaikeuttaa kyllä kaupungin roolia tässä, Hakosalo sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Teknisen lautakunnan puheenjohtaja Christer Tonberg (rkp) toteaa, että asemakaavaa ei voida tehdä valmiiksi sokkona.

– On itsestään selvää, että prosessin aikana on tultava esiin, mitä alueella tapahtuu ja mitä siellä käsitellään. Haluamme antaa UPM:lle mahdollisuuden laajentua ja kehittyä, mutta ilman muuta meidän on tiedettävä, mitä he tavoittelevat kaavamuutoksella.

UPM Pietarsaaren tehtaanjohtaja Simon Fagerudd ei ota kantaa toimituksen kysymykseen yhtiön niukasta tiedotuslinjasta. Hän vakuuttaa kuitenkin, että mitään kiireellistä tarvetta tontin laajennukselle ei ole.

– Olemme tietenkin katsoneet jo pitkään tulevaisuuteen. Akuuttia tilantarvetta ei ole tällä hetkellä. Tontin laajentaminen ei ole mahdollista moneen suuntaan, tämä on realistinen vaihtoehto, Fagerudd sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hän nimeää laajennuksen “yleisvaraukseksi”, jolla halutaan varmistaa laajentamismahdollisuudet tulevaisuudessa.

Kaavamuutosta laatii helsinkiläinen konsulttiyhtiö Alusta. Luonnoksissa tontin laajennusosa on saanut merkinnän T/kem, mikä tarkoittaa “tuotannon ja varastoinnin aluetta, jolla on merkittäviä, vaarallisia kemikaaleja valmistavia tai varastoivia laitoksia”.

– Merkintä on ihan sama, millä nykyinen alueemme ja melkein koko Alholman niemi on varustettu. Tämän tyyppinen toiminta vaatii kyseistä kaavamerkintää, Fagerudd sanoo.

Laajennusalue on Pietarsaaren kaupungin omistuksessa. Kysymykseen, onko maakauppoja vireillä, Simon Fagerudd vastaa näin:

– No olisihan se tietenkin suotavaa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä