Paikallisuutiset

Ukrainan kohtalo koskettaa Pietarsaaressa: Tarvikkeita jo matkalla ukrainalaisille - Paikallinen yritys suunnittelee avustusoperaatiota, jossa haetaan 55 ihmistä bussilla Ukrainan ja Puolan rajalta

Pietarsaari

Ukrainan kohtalo koskettaa ihmisiä kaikkialla ja on herättänyt halun auttaa kaikin tavoin.

Apua kanavoidaan niin järjestöjen, yksityisten kuin yritysten kautta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pietarsaarelainen Snellman Oy aikoo evakuoida työntekijöidensä omaiset Ukrainasta linja-autoilla.

Kecklund Oy on niin ikään tarttunut toimeen ukrainalaisten auttamiseksi. Pietarsaarelainen yrittäjä Mika Vacker kertoo kultasepänliikkeensä facebook-sivulla yrittävänsä parhaillaan löytää ratkaisuja auttaa lasten ja naisten evakuoinnissa pois Ukrainasta; evakuointimatka on suunnitelmissa tehdä paikallisen bussiyhtiön kanssa ja mm. Operaatio Toivon kanssa.

Tavoitteena on kuljettaa 55 ihmistä pois linja-autolla Ukrainan ja Puolan väliseltä raja-alueelta Pietarsaareen. Avustusoperaation kustannukset ovat yhteensä 15 000 euroa. Matkakassan kokoon saamiseksi on käynnissä rahankeräys.

Tarvikekeräys ukrainalaisten hyväksi paisui Pietarsaaressa puolestaan yhdessä yössä valtaviin mittoihin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Keräys oli alkujaan Pietarsaaressa asuvien ukrainalaisten Elena Vavulovan ja tämän puolison Anton Storozhuckin sekä muun muassa ähtäväläisten Maksym ja Yuliia Bondarchukin avunpyyntö ukrainalaisten hyväksi.

– Keräysidea syntyi hädästä Ukrainan kansan, ystävien ja sukulaisten puolesta, Vavulova kuvaa.

Tavara- ja vaatelahjoituksia olivat lajittelemassa ja pakkaamassa useat käsiparit maanantaina iltapäivällä Rautatienkadulla:

.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; width:100% } .lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Keräys alkoi Lidlin pihassa keskipäivän paikkeilla viime sunnuntaina. Lahjoituksia oli vastaanottamassa kolmisenkymmentä vapaaehtoista työntekijää. Auttavia käsiä tarvittiinkin, sillä sosiaalisen median välityksellä sana keräyksestä oli levinnyt ja ihmiset riensivät tuomaan listalla mainittuja tavaroita.

Illansuussa kumpikin pakettiauto, toinen Pietarsaaresta, toinen Teerijärveltä, oli täynnä toivottuja tarvikkeita kuivaruoasta viltteihin, makuupusseista vaatteisiin, lääkkeistä hygieniatarvikkeisiin. Kahden avustuskuorman matka kohti Ukrainaa Tallinnan kautta käynnistyi kuuden henkilön voimin yön tunteina.

– Sunnuntaina kerätyt avustuskuormat ovat tulleet Varsovaan, kertoi Elena Vavulova tiistaina keskipäivän paikkeilla PS:lle.

Elena Vavulova näyttää kännykästään kuvaa Ukrainan hyväksi toteutetun keräyksen tilanteesta sunnuntaina keskipäivän paikkeilla, muutama pussi kasvoi yhdessä yössä pieneksi tavaravuoreksi. - Kamala tilanne Ukrainassa on herättänyt ihmisten auttamisen halun.
Elena Vavulova näyttää kännykästään kuvaa Ukrainan hyväksi toteutetun keräyksen tilanteesta sunnuntaina keskipäivän paikkeilla, muutama pussi kasvoi yhdessä yössä pieneksi tavaravuoreksi. - Kamala tilanne Ukrainassa on herättänyt ihmisten auttamisen halun. Kuva: Pirkko Högkulla

Keräystä jatkettiin heti maanantaina aamukahdeksalta tyhjillään olevassa toimitilassa Rautatienkadulla, missä lahjoitusten vastaanottoon ja lajitteluun osallistui viitisentoista vapaaehtoistyöntekijää.

– Maanantaina tulleet lahjoitukset on lajiteltu ja pakattu. Odotamme Helsingistä lisätietoja, milloin voisimme laittaa kuormat tulemaan varastoon. Tilannehan on Ukrainan ja Puolan välisellä rajalla kaoottinen. Toisaalta materiaalista apua on nyt valmiina odottamassa Pietarsaaren seudulle mahdollisesti saapuvia ukrainalaispakolaisia. Odotamme, seuraamme ja tiedotamme. Tarvikekeräys on toistaiseksi keskeytetty.

Elena Vavulova huomauttaa myös, että halutessaan voi auttaa Ukrainan konfliktista kärsiviä ihmisiä tekemällä lahjoituksen avatuille keräystileille.

Ukrainalaisten hyväksi ovat keräystilin avanneet Punainen Risti, Unicef ja Kirkon Ulkomaanapu.

Paikallisista avustusjärjestöistä lahjoitustilin on avannut pietarsaarelainen Nada Pohjoinen.

Vaatteita tulvi keräykseen säkkikaupalla.
Vaatteita tulvi keräykseen säkkikaupalla. Kuva: Pirkko Högkulla

Kaupunki kartoittaa parhaillaan eri tahojen toimimista tilanteessa, että seudulle saapuu ukrainalaispakolaisia.

– Näin alkuvaiheessa keskustellaan mahdollisen avun tarpeen määrästä paikallisesti ja siitä, mitä kukin taho tekee ja miten eri resurssit kohdennetaan, kuvaa henkilöstöjohtajaEva-Maria Emet.

– Yhteinen koordinointi ja selkeä tehtävien jako eri toimijoiden kesken seudulla on a ja o.

Emet pohtii, että voisi kuvitella monen lähtevän hakemaan turvaa perheenjäsentensä tai sukulaistensa luota toisesta maasta. Pietarsaarenkin seudulla työskentelee ukrainalaisia eri aloilla kuten elintarviketeollisuuden parissa ja mm. maataloustöissä.

– Ukrainalaisethan saavat tulla Suomeen ilman viisumia kolmeksi kuukaudeksi. Minkälaisiin tilanteisiin pitäisi varautua sitten kun oikeus lyhytaikaiseen oleskeluun päättyy, sitäkin pitää suunnitella, Eva-Maria Emet toteaa.

Juttua on päivitetty, muokattu ja täydennetty 1.3. klo 15:25.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä