Paikallisuutiset

Työttömien määrä kasvoi alueella eniten Pietarsaaressa

Pohjanmaan Ely-keskusalueen kunnista alhaisin työttömyysaste oli Luodossa, joissa työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli 2,6 %. Pietarsaaressa työttömyysaste nousi 9,2:een %. Kuva: Pirkko Högkulla

Alueen kunnista alhaisin työttömyysaste oli Luodossa tammikuun työllisyyskatsauksen mukaan.

Työttömyys jatkaa kasvuaan Pohjanmaan Ely-keskusalueella. Työttömien määrä kasvoi Pohjanmaan Ely-keskusalueella tammikuun työllisyyskatsauksen mukaan eniten Pietarsaareen seudulla (+30 %). Alhaisin työttömyysaste oli Luodossa.

Pohjanmaan ELY-keskusalueella (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa) oli tammikuun lopussa yhteensä 8 150 työtöntä työnhakijaa. Se on 935 enemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömiä oli tammikuussa 471 enemmän kuin joulukuussa 2023. Pohjanmaan Ely-keskusalueen työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta on kuitenkin edelleen Manner-­Suomen alhaisin (7,1 %). Koko maassa vastaava osuus on 10,9 %. Joulukuuhun verrattuna työttömyysaste pienentyi 0,5 prosenttiyksikköä Pohjanmaan ELY-keskusalueella ja 0,3 prosenttiyksikköä koko maassa, kertoo Pohjanmaan TE-toimisto tiedotteessa.

Tammikuun aikana oli avoinna yhteensä 7 660 työpaikkaa, mikä on 3 229 työpaikkaa (- 29,7 %) vähemmän kuin vuosi sitten. Kokoaikaisesti lomautettuja oli 1 217 eli 366 enemmän kuin vuotta aikaisemmin (+ 43,0 %). Tiedot ilmenevät työ-­ ja elinkeinoministeriön Työnvälitystilastosta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi lähes kaikissa Pohjanmaan ELY-keskusalueen seutukunnissa vuoden takaiseen verrattuna. Työttömien määrä kasvoi eniten Pietarsaaren seudulla (+ 30 %) ja pienentyi ainoastaan Suupohjan rannikkoseudulla (- 9 %).

Pohjanmaan ELY-keskusalueen kunnista alhaisin työttömyysaste oli Luodossa, joissa työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli 2,6 %. Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli suurinta Perhossa (11,9 %). Vaasan työttömyysaste oli 7,9 %, Kokkolan 9,2 % ja Pietarsaaren 9,2 %.

Työttömyys kasvoi kaikissa ikäryhmissä ja useimmissa ammattiryhmissä vuodentakaiseen verrattuna.

Tammikuun lopussa alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli 1 010, mikä on 129 enemmän kuin edellisenä vuonna vastaavaan aikaan ja 117 vähemmän kuin edellisessä kuussa. Työttömien määrä kasvoi 25–29-vuotiaiden ikäryhmässä 53 henkilöllä vuoden takaisesta 817:ään työttömään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yli 50-vuotiaita oli työttömänä 2 866 eli 234 enemmän kuin vuotta aikaisemmin (35 % kaikista työttömistä työnhakijoista). 60–64-vuotiaiden ikäryhmässä oli eniten työttömiä työnhakijoita eli kaikkiaan 1 104 työtöntä. Työttömien määrä kasvoi eniten 40–44-vuotiaiden ikäryhmässä, kasvua oli 163 henkilöä vuoden takaiseen verrattuna.

Ammattiryhmittäin tarkasteltuna työttömyys vähentyi ainoastaan maanviljelijöiden, metsätyöntekijöiden ym. ammattiryhmässä (- 41). Työttömien määrä lisääntyi vuotta aikaisempaan nähden eniten rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöiden ryhmässä (+ 300).

Pitkäaikaistyöttömien määrä kasvoi vuotta aikaisempaan nähden.

Tammikuun lopussa yli vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä olleita pitkäaikaistyöttömiä oli 2 056, mikä on 129 enemmän kuin vuotta aikaisemmin ja 42 enemmän kuin edellisessä kuussa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yli kaksi vuotta yhtäjaksoisesti työttömänä olleita pitkäaikaistyöttömiä oli 1 027, mikä on 37 vähemmän kuin vuosi sitten.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä