Työpisteen parantaminen lisää hyvinvointia työssä

Kuva:

MAINOS - EXPONDO -

Toimistotyöläinen viettää työpisteen ääressä jopa yli kolmasosan vuorokaudesta. Erityisesti etätyötä tekevän työpiste on usein varsinkin ergonomialtaan toimistoympäristöä heikompi. Pandemian tultua moni viettikin työpäivänsä keittiönpöydän ääressä tai jopa saunassa.

Vaikka toimistoympäristössä peruspuitteet ovat useammin kunnossa, voi pienillä teoilla parantaa henkilöstön viihtyvyyttä ja samalla tuottavasti huimasti. Moderni toimisto kutsuukin viihtymään ja viettämään aikaa kollegoiden kanssa.Expondo tarjoaa kaiken tarvittavan viihtyisän ja turvallisen työympäristön luomiseksi niin yrityksille kuin kuluttajille.

Ergonomia kuntoon

Ergonomian laiminlyönti voi näkyä pitkällä aikavälillä terveyshaittoina, minkä vuoksi siitä huolehtimisen pitäisi olla jokaisen asia. Sähköpöydät sekä erilaiset säädettävät työtuolit ovat yksi parhaista tavoista parantaa oman työpisteen ergonomiaa ja niitä on pandemian myötä tarjolla runsaasti, varsin edullisesti. Erityisesti tuolin suhteen kannattaa valita sellainen malli, jossa on mahdolliset monipuoliset säädöt, jotta tuoli soveltuu hyvin myös muille mahdollisille käyttäjille.

Mikäli työtila on liian pieni sähköpöydälle tai haluaa hyödyntää olemassa olevia kalusteita, kannattaa harkita käsin säädettävää telinettä tietokoneelle. Tällaisen telineen voi asettaa minkä tahansa työtason päälle. Myös jalkoja varten on olemassa asentoa parantavia jalkatelineitä, jotka mahtuvat pieneenkin tilaan työpöydän alle. Niin ikään riittävän suuri näyttö parantaa ergonomiaa.

Inspiroiva työympäristö ruokkii ideoita

Tarkoituksenmukainen ja inspiroiva työympäristö parantaa tuottavuutta sekä auttaa jaksamaan työssä. Tähän lukeutuvat työpisteen siisteys ja selkeys, tarkoituksenmukaiset toimistokalusteet sekä valikoima tuottavuutta parantavia toimistotarvikkeita, jotka kannattaa valita työtehtävien mukaan. Esimerkiksi näppärä valkotaulu voi auttaa ajatusten sanoittamisessa paperille, jos ajatuksiaan tykkää ilmaista piirtäen.

Viimeistään pimeän vuodenajan tullessa myös valaistus on hyvä laittaa kuntoon. Paitsi että työpisteen yleisvalaistuksen tulee olla riittävä, on järkevää hankkia myös erillisiä kohdevalaisimia esimerkiksi työpöydän ylle. Kirkasvalolamput ovat myös suosittu, tutkitusti tehokas tapa lievittää kaamosmasennusta.

Tauot hyötykäyttöön

Työskentelyn lomassa on hyvä pitää useampi tauko päivän mittaan, jotta keho ja mieli saavat levätä. Taukoa ei kannata käyttää sosiaalisessa mediassa pyörimiseen, vaan rentoutua tai tehdä taukojumppaa työpisteen ääressä.

Pidemmän tauon aikana kannattaa usein lähteä vaikkapa kierrokselle korttelin ympäri, mutta lyhyemmästä tauostakin saa paljon irti, kun välineet on asetettu työtason lähelle. Jo jumppamatolla ja tasapainotyynyllä saa aktivoitua itseään mukavasti ja isompaan asuntoon voi rakentaa erillisen kotikuntosalin.