Paikallisuutiset

Tuoretta taidetta torille –  luotolaiset valitsevat veistoksen Equityn viereen

Vasemmalla Simon Gripenbergin, keskellä Kristina Sedlerovan ja oikealla Anna-Kaisa Ant-Wuorisen ehdotus Luodon torin veistokseksi.
Vasemmalla Simon Gripenbergin, keskellä Kristina Sedlerovan ja oikealla Anna-Kaisa Ant-Wuorisen ehdotus Luodon torin veistokseksi. Kuva: Heimo Riihimäki

LUOTO

Viime vuonna Luodon kunnanvaltuusto päätti tilata taideteoksen kunnan vastavalmistuneelle torille. Hanke on nyt edennyt siihen pisteeseen, että kolmen veistosehdotuksen pienoismallit ovat nähtävillä kunnan keskuskirjastossa. Mallit pantiin esille perjantaina ja ne ovat paikalla heinäkuun 13. päivään asti.

Veistos valitaan kansanäänestyksellä tai ainakin kansa saa esittää mielipiteensä. Luotolaiset voivat äänestää suosikkimalliaan heinäkuun loppuun. Sen jälkeen kunnan taidetyöryhmä tekee varsinaisen valinnan. Valittu veistos rakennetaan ja asennetaan ensi keväänä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ehdotukset saatiin kolmelta taiteilijalta. Kirjastossa nähtävät mallit ovat kooltaan kymmenesosa varsinaisesta teoksesta, mutta näinkin on helppo huomata, että luotolaisten valinnasta tulee vaikea. Ehdotukset ovat sen verran erilaisia luonteeltaan, että yhteismitallista vertailua tuskin voi tehdä. Luodon ja luonto ja perinteet kyllä tulevat tavalla tai toisella esiin kaikissa kolmessa ehdotuksessa.

Anna-Kaisa Ant-Wuorinen otti teemakseen pienet, tuulessa suuntansa hakevat purjeet. Teoksen purjeet symbolisoivat venettä, joka on aina ollut tärkeä elementti Luodossa, vene viittaa paitsi saaristoasumiseen ja kalastukseen, myös vaikkapa aselaiva Equityyn. Torni näyttäisi olevan Equityn korkuinen, mutta purje-aihe voidaan toteuttaa myös vaakasuuntaisesti. Hinta-arvio 40 000 - 60 000 euroa.

Simon Gripenbergin ehdotuksen nimi on Perca navicula. Teos kuvastaa luonnon ja kulttuurin yhteyttä, ahvenen muotoinen teos voidaan tulkita myös veneen kaaripuiksi. Vene ja kala liittyvät tietysti kiinteästi Luodon perinteisiin. "Kalaveneen" pituus on 5,8 metriä ja hinta vajaat 50 000 euroa.

Kristina SedlerovanPala näyttää kakun palalta. Orgaanisen muotoinen Pala muodostaa ympärilleen vaihtoehtoisen tilan ja muoto viittaa maannousuun. Teoksen alaosa soveltuu hyvin istumiseen ja teokseen voi kiipeillä. Teokseen liittyy pienimuotoinen sykkivä vesisuihku ja valonlähde. Teokseen tarvitaan useita kivilajeja, vettä, savea, metallia ja valoa. Se on 2,6 metrin korkuinen ja maksaa 60 000 euroa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Heimo Riihimäki

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä