Paikallisuutiset

Tunnistautumispakko karkottanee nuorison pelikoneilta – K-kauppias Aki Salminen: "Hyvä ja erittäin oikeaan suuntaan tehty toimenpide"

K-Market Pietarsaaren kassalla työskentelevä Piia Vinkki tietää, että automaateilla hengailleissa nuorisoryhmissä on välillä ollut paimentamista.
K-Market Pietarsaaren kassalla työskentelevä Piia Vinkki tietää, että automaateilla hengailleissa nuorisoryhmissä on välillä ollut paimentamista. Kuva: Kristian Sundqvist

Veikkaus on tiistaista 12. tammikuuta alkaen edellyttänyt tunnistautumista myyntipaikkojen rahapeliautomaateilla. Myyntipaikoilla tarkoitetaan esimerkiksi kauppoja, kioskeja, huoltoasemia ja ravintoloita.

Pelatakseen on ensin kertaalleen liityttävä Veikkauksen etuasiakkaaksi ja ilmoitettava pankkitilinumeronsa.

K-Supermarket Jeppiksen sekä K-Market Pietarsaaren kauppiaana toimivaAki Salminen on uudistukseen tyytyväinen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Hyvä ja erittäin oikeaan suuntaan tehty toimenpide vastuullisen pelaamisen kannalta. Tätä kautta parannetaan pelaamisen hallintaa ja karsitaan he, joilla ei ole pelioikeutta.

Pelikoneille on 18 vuoden ikäraja. Uudistuksen myötä vähenee pelaajien iän valvomiseen tarvittava työpanos. Kaupoissa asia on lähinnä kassatyöntekijöiden vastuulla.

– Kassatyön tärkein tehtävä on pitää huolta palveltavana olevasta asiakkaasta. Jos joudut samaan aikaan pitämään silmällä pelikoneella olevaa nuorisoa, niin eihän se ole paras mahdollinen tilanne, Salminen sanoo.

Kassalla K-Market Pietarsaaressa Raatihuoneenkadulla asiakkaita palvelevaPiia Vinkki muistelee, että nuorissa on pelikoneiden suhteen ollut paimennettavaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Joskus on pitänyt oikein komentaa. Nuoret ovat saattaneet tulla isolla porukalla ja tehdä oikein hämäyksiäkin, sanoo Vinkki, mutta hymyilee samalla maskinsa takaa.

Kauppias ymmärtää, että rahapelit saattavat kiehtoa alaikäisiä.

– Olen itsekin joskus ollut nuori ja teini. Nuorena on helposti kiusauksena tehdä, mitä ei saisi tehdä, Aki Salminen pohtii.

Koronakriisi on pitänyt automaatteja välillä kokonaan suljettuna, niin on asia nytkin. Salmisen kaupoissa on kolme pimeänä olevaa pelikonetta vanhana Marketorinakin yhä tunnetussa marketissa sekä yksi laite K-Supermarket Jeppiksessä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Toiminnassa ollessaankaan eivät pelit Salmisen mukaan ole kaupalle kultakaivos.

– Ruokakaupoissa nämä tuotot eivät näyttele mitenkään merkittävää roolia, mutta tietääkseni esimerkiksi huoltoasemilla voi olla toisin.

Suomen kauppojen, huoltoasemien ja monien muiden sijaintien automaatit ovat rahapelialan terminologialla niin sanottuja punaisia pelejä eli potentiaalisesti addiktoivia uhkapelejä, joihin voi hävitä paljon rahaa.

Käytännössä missään muualla maailmassa ei näitä pelejä ei yhtä suuressa mitassa ole tarjolla esimerkiksi päivittäistavarakaupoissa. Näkeekö Aki Salminen asiassa minkäänlaista moraalista ongelmaa?

– En näe moraalista tai periaatteellista ongelmaa. Näen sen sijaan urheilua, kulttuuria ja ylipäätään niitä hienoja asioita, joita Veikkaus rahoittaa.

Salmisen mukaan pelaajat pelaisivat joka tapauksessa, vaikka pelit olisi rajoitettu pelisaleihin.

Veikkauksen rahapeliautomaattien tuotto romahti vuonna 2020, kun automaatit olivat kokonaan suljettuina tai niiden määrää oli rajoitettu kiitos koronaviruspandemian.

Ylen MOT-ohjelma kertoi lokakuussa 2019, että Veikkauksen kolmentoista miljardin euron liikevaihdosta noin yksitoista miljardia tuli peliautomaateista.

Pelaajat hävisivät koneille vuodessa yhteensä 840 miljoonaa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä