Paikallisuutiset

Topeliuksen lapsuudenkoti Kuddnäs avattiin uudelleen Uudessakaarlepyyssä – paikka on kerännyt jo yli 3000 kävijää

Heimo Riihimäki

Kolmen vuoden remontin jälkeen on Kuddnäsin museo jälleen avoinna yleisölle. Kaupunginhallituksen puheenjohtajaMaria Palm leikkasi asiaankuuluvan nauhan maanantaina.

Zachris Topeliuksen lapsuudenkotiin on tosin voinut tutustua jo toukokuun puolivälistä ja Uudenkaarlepyyn kaupunginjohtajanGösta Willmanin mukaan Kuddnäsissä on sen jälkeen käynyt jo yli 3000 henkilöä, mikä on aika paljon pienen kaupungin museolle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kuddnäs kiinnostaa edelleen monenlaisia ihmisiä koululuokista eläkeläisiin ja ihmeen paljon on väkeä tullut paikalle kauempaakin.

Maanantain juhlaan riitti väkeä lähialueilta, väkeä tungeksi niin päärakennuksessa kuin keltaisessa sivurakennuksessakin, jonka kahvila on kunnostettu sekin.

Puheessaan Gösta Willman kertasi Kuddnäsin vaiheita ja ikään kuin ohimennen kommentoi valtion vaisua osallistua Kuddnäsin ylläpitoon.

– Suurin osa Kuddnäsin remontin rahoituksesta saatiin suomenruotsalaisilta kulttuurirahastoilta, yksi maksaja oli tietysti Uudenkaarlepyyn kaupunki. 1930-luvulla valtio tosin tuki silloista museosäätiötä merkittävästi, vaikkei halunnutkaan ottaa Kuddnäsistä vastuuta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Zachris Topeliuksen vanhemmat ostivat Kuddnäsin pakkohuutokaupasta vuonna 1813, perhe muutti taloon seuraavana vuonna. Zachris Topelius asui Kuddnäsissä 11-vuotiaaksi, ennen kuin lähti Ouluun kouluun. Myöhemmin hän vieraili Uudessakaarlepyyssä kesäisin ja Kuddnäsin toisen kerroksen ovenpielestä löytyvät yhä hänen lastensa pituuskasvun merkit.

Talo pantiin myyntiin 1858, kun Zachris Topeliuksen äiti kuoli.

– Vuonna 1899 Uudenkaarlepyyn maalaiskunta osti kiinteistön ja teki siitä köyhäintalon, Gösta Willman kertoi.

– 1920-luvulla heräsi ajatus Topeliuksen lapsuudenkodin muuttamisesta museoksi, tarkoitusta varten muodostettiin säätiö. Säätiö ei jaksanut ylläpitää taloa ja tarjosi sitä valtiolle 1968. Ei napannut. 1979 säätiö lakkautti itsensä ja vuodesta 1983 Kuddnäs on ollut Uudenkaarlepyyn kaupungin hoidossa. Voi sanoa, että on Uudenkaarlepyyn historiallinen velvollisuus vaalia Topeliuksen perintöä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kuddnäsinremontin kustannusarvio oli runsaat 700 000 euroa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä