Paikallisuutiset

Tony Syrjäsen kolumni: Ihmiskunnan suurin keksintö

Kuva:

Aah, vaalikevät. Ilmassa leijuu lupausten usva. Jokainen puolue tarjoaa valoisampaa huomista – kunhan vain äänestät oikein. Jos äänestät väärin, seuraa vähintään hallituskauden mittainen pimeys, jossa on vain häviäjiä. Ja ei kun äänestämään.

Harva asia herättää niin vahvoja mielipiteitä kuin politiikka. Hekin, jotka väittävät, ettei heillä ole poliittisia näkemyksiä, ovat nimenomaan vahvasti sitä mieltä.

Ilmiö on myös siitä mielenkiintoinen, että kaikki tietävät edustavansa sitä parasta mahdollista poliittista näkemystä. Äkkinäinen voisi väittää, ettei sellainen ole tietenkään mahdollista. Ei ole olemassa asiaa, jossa jokainen voi olla oikeassa, vaikka kaikki olisivat eri mieltä. Vaan kyllä on. Politiikka on juuri sellainen asia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Koska kyse on pohjimmiltaan yhteisten asioiden hoidosta, on ihan katsojan näkökulmasta kiinni, miten yhteiset asiat ja niiden painottamisen sattuu näkemään. Yhdelle tärkeää on vanhustenhuolto, toiselle lapsilisät ja hoitovapaat, kolmannelle tuloverotus ja neljännelle maahanmuuttoon liittyvät kysymykset.

Useimmille nämä kaikki ovat tärkeitä, jonka lisäksi löytyy vielä koko tukku muitakin tärkeitä yhteisiä asioita. Jokainen silti punnitsee yhteisiin asioihin liittyvät ilmiöt ja yksityiskohdat omalla puntarillaan, josta muodostuu kunkin oman kuplan Ainoa Oikea poliittinen näkemys.

Politiikka on siis helppoa kuin heinän teko? Kyllä, tasan niin kauan, kun saa pysytellä turvallisesti omassa kuplassaan ja olla mitä mieltä sattuu kulloinkin olemaan. Sillä hetkellä, kun asiaansa lähtee ajamaan ihan aikuisten oikeasti; pyrkimään politiikkaan mukaan ja seisomaan näkemystensä takana myös kuplansa ulkopuolella, heinän teko loppuu. Jussille (tai Johannalle) lyödään kuokka käteen ja osoitetaan suon paikka.

Heitä, jotka ovat heittäytyneet politiikan loputtomaan suohon, tarkoituksenaan luoda parempaa maailmaa, saa perinteisesti lyödä kuin naapurin sikaa. Jos jokin on huonosti, on se luonnollisesti poliitikkojen vika. Ja jos jokin on hyvin, se ei tietenkään ole sitä poliitikkojen ansiosta vaan heistä huolimatta. Hieno uravalinta. Vain tauoton kritiikki on varmaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Loputtomaan kritiikkiin on tilastollisesti ottaen selvä syy. Koska jokin linja on oltava, on vastakkaista näkemystä edustavia joka tapauksessa – ja linjasta riippumatta – riittävästi pitämään sellaista meteliä, joka näkyy ja kuuluu. Ja näin täytyykin olla. Vain mahdollisimman tasainen näkemysten jako pitää huolta siitä, että demokratia toimii ja lopputulos on kompromissi, jossa jokainen on voittaja ja häviäjä.

Vaalikaudesta riippuen jotkut voittavat enemmän, jotkut vähemmän, mutta kun kaikki saavat olla äänessä, riski sille, että voittajat ja häviäjät katsovat toisiaan liian kaukaa pienenee merkittävästi. Ja juuri tätä on hyvinvointi ja sivistys, jonka päälle voimme rakentaa tulevaisuutta niin, että sitä kehtaa esitellä tulevillekin sukupolville.

Muuan Isaac Newton totesi, että ”jos olen nähnyt muita kauemmas, se johtuu siitä, että olen seissyt jättiläisten olkapäillä.”

Demokratia on ihmisen historiassa varsin uusi keksintö, mutta sitäkin toimivampi. Josko tulevaisuuden ihminen keksiikin jotain toimivampaa, demokratia tulee silti aina olemaan ihmisen merkittävin sosiaalinen keksintö kohti parempaa maailmaa – se jättiläinen, jonka olkapäillä tulevaisuus seisoo.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä