Urheilu

Toiveiden täyttymys – Kalajoki palasi yli 20 vuoden tauon jälkeen viestivoittajaksi, katso videolta voittajajoukkueen ankkuri Juho Nikulan haastattelu

Maakuntaviesti

Ankkuri ylös. Kalajoen ankkuri Juho Nikula pääsi perinteiseen käsittelyyn kisan jälkeen.
Ankkuri ylös. Kalajoen ankkuri Juho Nikula pääsi perinteiseen käsittelyyn kisan jälkeen. Kuva: Clas-Olav Slotte

NIVALA

Viestivoitto. Nyt jos koskaan siihen on sauma.

Moni kalajokinen sitä maakuntaviestin alla toivoi, mutta kisan kestäessäkin toiveet puettiin puheiksi mitalimahdollisuudesta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Lähtökohta oli kamppailla sijoista 2–5, mutta kaiken mennessä nappiin voittokin oli mahdollinen, tavoitteen muotoili joukkueenjohtajaEsko Valikainen.

Voitto – selväkin sellainen – Nivalan Pyssymäeltä lopulta Kalajoelle tuli. Eikä kaikki edes mennyt ihan suunnitelmien mukaan. Kalajoen aloittajaEelis Valikainen menetti asemiaan, kun kaatui kolaroidessaan parin kilometrin hiihdon jälkeen VetelinAapo Taipaleen kanssa. Molemmat menettivät hiukan asemiaan kaatumisen vuoksi.

– Vähän niin kuin Virénillä aikoinaan, saattoi Eelis Valikainen jo hymyillä kommellustaan, kun hän muiden mukana odotti ankkuriJuho Nikulaa maaliin perinteisiin voittoseremonioihin.

Valikainen viittasi Lasse Virénin olympiavoittoon Münchenissä 1972. Nyt kyse oli maakuntaviestistä, jonka voitto nousee keskipohjalaisessa urheiluperinteessä korkealle vielä vuonna 2020.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ihan huippuhomma omalla hiihtourallani. Viesti on edelleen merkittävä tapahtuma maakunnassa, ankkuri Nikula asemoi viestivoittoa, jota Kalajoki juhli edellisen kerran vuonna 1999.

Jos historian siipiä havistellaan, Nivalan Pyssymäki painui jo toisen kerran Juho Nikulan mieleen maakuntaviestiuralla. Vuonna 2002 Nikula hiihti ensimmäisen viestinsä ja nyt ankkuroi joukkueensa voittajana maaliin.

– Kun tänne tultiin, minulla oli mielessä vain voitto, mutta harva uskalsi sitä ääneen sanoa, Nikula jatkoi.

Nikula pääsi ankkuriosuudelle puolitoista minuuttia ennen Pietarsaaren Viljam Knifiä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ensimmäisen viitosen vedin täysillä. Kun sen jälkeen kuulin, että eroa oli pari minuuttia, saatoin jo tulla vapaammin loppuun. Hienoltahan tämä tuntuu, Nikula kertasi.

.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; width:100% } .lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }

Kalajoki nousi viestin kärkeen seitsemännellä osuudella, kunTapani Kärjä ohitti Pietarsaaren Tommy Haglundin. Pietarsaari oli johtanut parhaimmillaan viidennellä osuudella yli kahden minuutin erolla.

– Tommyn ohitin reilun parin kilometrin hiihdon jälkeen. Hiihdin sen, minkä näillä pohjilla pystyin. Käytännössä juoksulenkeillä olen hiihtokuntoni rakentanut, kestävyysjuoksua edelleen aktiivisesti harrastava Kärjä kertoi.

31-vuotias Kärjä on voittajajoukkueen vanhin. Nikula on 29 ja loput nuoria lupauksia, joilla oli osuuksillaan iso rooli voitossa.

– Avausosuudella oli joukkueen kovin hiihtäjä, Kärjä kehui Eelis Valikaista.

Valikainen oli avausosuuden kuudes, pasmoja sotki alkuun osunut kaatuminen.

– Kyllähän siinä alkuun tunne kuohahti, mutta tällaiset ovat osa viestihiihtoa. Kolaroinnin jälkeen adrenaaliryöpyssä ei ihan maltti riittänyt ja terävin kärki pääsi karkuun, totesi Valikainen, joka jäi avausosuudella Pietarsaaren Viktor Mäenpäästä puolitoista minuuttia.

Kolarin toinen osapuoli Aapo Taipale jäi kärjestä 2.22 minuuttia.

– Kisa meni siinä pilalle. Kun kuntokaan ei ole sairastelujen jäljiltä paras mahdollinen, menin takaa-ajovaiheessa ihan hapoille. Vaikeaa oli, Taipale tunnusti.

Kalajoen nuoresta kaartista Jussi-Matti Rahja jaIida Vuollet nostivat joukkuen kärkeen.

– Viikonloppuna hiihdin Keuruulla pari kovaa katsastuskisaa, jotka painoivat jaloissa. Siihen nähden ok suoritus, Kalajoen kärkeen nostanut Vuollet arvioi suoritustaan.

Elias Valikainen, Sanni Vuollet ja Jirka Oja pitivät väliosuuksilla Kalajoen kakkosena, vaikka Pietarsaari karkasi vahvan tasatyöntäjänHans Mäenpään voimin neljännellä osuudella.

– Vapaan osuudet vähän huolettavat. Harmi, että Hannes Mäenpää joutui jättämään sairastumisen vuoksi seitsemännen osuuden väliin, tunnusti osuutensa jälkeen Hans Mäenpää, joka veti reitin läpi tasatyönnöllä ilman pitovoidetta.

Mäenpään ennakointi osui oikeaan. Kärjän ja Nikulan vire oli liikaa Pietarsaaren Haglundille ja Knifille.

Kruunupyyn Oscar Högnabba toi joukkueensa kolmantena maaliin ennen Vetelin Kuisma Taipaletta. Ilman kahta ykköstykkiään hiihtänyt kolmen edellisvuoden voittaja Haapajärvi oli viides ja Himanka kuudes.

Kalajoen joukkueenjohtaja Esko Valikaisella loppiainen oli hieno päivä. Juhlan tuntua lisäsi se, että joukkueessa hiihti viisi hänen valmenettavaansa.

– Hieno onnistuminen. Tässä oli hiihtäjät kunnossa ja myös suksihuolto onnistui. Siitä se paketti koostui.

Onko Kalajoella ainesta uuteen dynastiaan?

– Sen aika näyttää. Jos rehellisiä ollaan, meidän tietämme voittoon siloitti se, että Haapajärveltä puuttuivat Tero Seppälä ja Tiia Olkkonen. Heidän hiihtäessään tulos oli voinut olla toinen. Toivottavasti ensi vuonna Sievissä kaikki ovat parhaillaan mukana, Valikainen sanoi. Eroa Haapajärveen kertyi 6.46 minuuttia, joten spekuloijille jää spekuloitavaa.

Joukkueenjohtaja Valikainen suuntasi kisan jälkeen työhommiin kohti Kuopiota. Voittajille oli toki luvassa palkintoa kotona Kalajoella.

– Pitseriasta on paikat tilattu. Jos voiton kunniaksi herkuteltaisiin tuplajuustolla.

Tietysti. Tuplavoittokin tuli, kun Kalajoen kakkosjoukkue voitti B-sarjan.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä