Pääkirjoitukset

Toimitellen: Takaiskuja kaupunkikeskustalle

Kirjoittaja on Pietarsaaren Sanomien päätoimittaja.

Tästä lehdestä voimme lukea kahdestakin perinteikkäästä Pietarsaaren keskustan kauppaliikkeestä, joiden kohtalona on sulkeutua lähiaikoina.

Kecklundin kultasepänliike Isollakadulla on jopa alallaan Suomen vanhin, mikä on omiaan lisäämään menetyksen haikeutta.

Liki 50 vuotta Heinätorilla avoinna ollut elintarvikekauppa Marketor on kokenut monta kauppiaanvaihdosta ja jatkanut keskustan asiakkaiden palvelemista, mutta nyt näyttäisi tulevan pää vetävän käteen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kiinteistön omistaja on irtisanonut vuokrasopimukset päättyviksi vuoden loppuun. Vireillä olevasta asemakaavamuutoksesta voi päätellä, että tontille rakennetaan asuinkerrostalo, mahdollisesti alakerroksen liiketiloilla. Oli miten oli, ainakaan nykyiset kauppiaat eivät ole PS:n haastattelun perusteella kiinnostuneita odottamaan uudisrakennuksen valmistumista.

Tässä vaiheessa on mahdotonta siis sanoa, onko noilla keskustan vaiheilla tulevaisuudessa enää ruokakauppaa. Moni voi aiheellisesti huomauttaa, että Halpa-Halliin ei ole kovin pitkä matka. Totta, mutta Marketor on sijainnut erityisen suotuisasti ajatellen keskikaupungin tiheää senioriasutusta. Ikäihmisille parikin sataa metriä on kotiinpäin, kun suunta on oikea.

Ruokakaupasta hyötyy koko naapurusto.

Kaupunkikeskustat tarvitsevat päivittäispalveluja, eikä Pietarsaari tee siinä poikkeusta. Elinvoimatutkimuksissa on mitattu juuri tätä, ja niissä kaupunki on pärjännyt poikkeuksellisen hyvin.

Kauppa joka korttelissa on enää kaukaista nostalgiaa, mutta kyllä Pietarsaaren keskustaan parikin ruokakauppaa mahtuu. Asukkaat ja asiakkaat luovat vilinän ja elämän, joista koko naapurusto hyötyy.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä