Pääkirjoitukset

Toimitellen: Sameaa kriisiviestintää

Kirjoittaja on Pietarsaaren Sanomien päätoimittaja.

Kraanaveden laatu on ollut kaupungin ykköspuheenaihe viikon verran. Tummanpuhuvaa tavaraa alkoi tulla hanoista jo aiemmin, mikä näkyi kirpeinä kansalaispäivityksinä somessa.

Pietarsaaren Vesi ”kokeili” tiedottamista tekstiviestitse vasta keskiviikkona 11. lokakuuta, kun häiriötilanne oli ollut laitoksella tiedossa jo päiväkausia. Hyvin moni jäi ilman tätäkään viestiä eri syistä.

Veden kotisivut olivat nurin ja ovat sitä tämänkin kirjoittamisen hetkellä. Rauhoittelevaksi tarkoitettu tiedote saatiin sentään kaupungin sivuille, ken sitä sieltä ymmärsi hakea. Pietarsaaren Sanomat kirjoitti tilanteesta viikko sitten omasta aloitteestaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Viikonloppuna puskaradiot täyttyivät spekuloinneista, joissa yhä useammin epäiltiin veden vaarattomuutta terveydelle. Koko jupakan ensimmäiset lehdistötiedotteet tulivat vasta sunnuntaina siinä vaiheessa, kun vesitankit olivat jo torilla.

Poikkeustilanteisiin reagoidaan nyt herkästi.

Kriittisen infran häiriöt eivät tunne viikonloppuja eivätkä syyslomia. Ei riitä, että veden ”terveellisyys” on vain harvojen tiedossa, kun kuluttaja näkee, haistaa ja maistaa, ettei se priimaakaan ole.

Tämän jutun otsikko on tahallisesti laadittu ampumaan mieluummin vähän yli kuin ali.

Näinä levottomina aikoina ihmiset suhtautuvat poikkeustilanteisiin korostetulla herkkyydellä. Vesilaitoksen, sen omistajan kaupungin sekä terveysviranomaisten on arvioitava perusteellisesti, miten tiedotus meni noin omasta mielestä. Emme toivo yhtään pahempaa kriisiä enää, mutta jos jotain on sattuakseen, viestinnän on vain pelattava.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä