Pääkirjoitukset

Toimitellen: Rasismi paljastaa kasvonsa

Kirjoittaja on Pietarsaaren Sanomien päätoimittaja.

Rasismi roskiin, kuuluu yksityishenkilöiden Pietarsaaressa järjestämän mielenilmauksen motto. Aiheen tiimoilta marssitaan kaupungin keskustassa ensi viikon maanantaina.

Järjestäjien mukaan mielenosoitus on vastareaktio siihen rasismiin ja ihmisten halveksuntaan, joka on paljastunut valtiovarainministeri Riikka Purran (ps) kirjoituksista. ”Yhteiskunnassamme hyväksyttävän puheen ja tekojen rajaa yritetään siirtää koko ajan”, aktiivit sanovat.

Suomessa käydään nyt ennennäkemättömän kiihkeää keskustelua rasismista ja vihapuheesta. Miksi vasta nyt, moni media-alankin ihminen aiheellisesti kyselee. Purran kirjoituksista on aikaa, mutta ne on kaivettu otsikoihin siitä hyvästä syystä, että hän on nyt yksi korkeimmista vallankäyttäjistä tässä maassa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vihapuhe nousee nyt näkyville.

Tilanne nostaa näkyviin pinnan alla vellovat virtaukset. Moisilla kommenteilla kenenkään ei luulisi pysyvän vallassa muualla kuin totalitaarisissa valtioissa. Suomi ei ole sellainen, ja kansalaisten voimakkaat reaktiot viestivät siitä, ettei myöskään sellaiseksi tule.

Rasisminvastainen mielenosoitus saa Pietarsaaressa oman lisämausteensa. Kaupungin ja seudun mahtipuolue Rkp istuu nyt hallituksessa, jossa arvovälimatkat ovat paikoin huikaisevan pitkiä.

Pietarsaarelainen puheenjohtaja, opetusministeri Anna-Maja Henriksson saa varmasti myös monilta kannattajiltaan selkeitä signaaleja siitä, että arvojensa takana voisi seistä tanakamminkin. Tämä tuskin helpottaa hänenkään tasapainoiluaan kahden tulen välissä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä