Pääkirjoitukset

Toimitellen: Pietarsaari on monin tavoin monikulttuurinen

Kirjoittaja on Pietarsaaren Sanomien päätoimittaja.

Vihreiden kaupunginvaltuutettu Anni Teerikangas ja hänen 14 kollegaansa jättivät viime viikolla aloitteen monikulttuurisuusneuvoston perustamisesta Pietarsaareen. Se koostuisi eri maahanmuuttajaryhmien edustajista ja paikallisista luottamushenkilöistä, ja sen tehtävänä olisi muun muassa maahanmuuttajien kotoutumisen edistäminen ja eri kulttuurien välisen vuoropuhelun lisääminen.

Neuvosto vaikuttaisi siihen, että Pietarsaaren kaupunki kehittäessään yleisiä palveluja huolehtisi niiden riittävyydestä ja soveltuvuudesta eri kulttuuriryhmille. Varsinaista päätösvaltaa sillä ei olisi, mutta sen tehtävänä olisi antaa lausuntoja sekä tehdä ehdotuksia ja aloitteita.

Kannatettavassa aloitteessa ihmetyttää vain se, että näin pitkällä ollaan vasta nyt. Tarvetta on ollut jo kymmeniä vuosia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

On hyvä havahtua siihen todellisuuteen, että tosiaankin muuta kuin suomea tai ruotsia äidinkielenään puhuu jo 12,3 prosenttia Pietarsaaren asukkaista. Osuus on viime vuosina kasvanut vähintäänkin samassa suhteessa, kuin suomenkielisten asukkaiden osuus on ollut hiipumaan päin.

Olemme jo keskenämme monikulttuurisia valitessamme pizzan ja pastan, kantrin ja kantaatin välillä.

Keväällä 2020 Pietarsaaren Sanomat selvitti, että seudulla puhutaan kotimaiset kielet mukaanlukien 71:tä eri kieltä. Tuolloin vieraskielisten asukkaiden määrä oli Pietarsaaressa noin 1 800, nyt se hipoo 2 400:aa. Vuotuinen kasvu on vauhdikasta.

Monikulttuurisuutta tarkastellaan usein etnisyyden näkökulmasta, mutta oikeastaan käsite pitäisi ymmärtää laajemmin. Vaikkapa meillä suomea puhuvilla on lukuisia makuja ja katsomuksia musiikin, urheilun, ruoan, ammatinvalinnan tai uskonnonharjoittamisen suhteen; esimerkkejä riittää. Olemme jo keskenämme monikulttuurisia valitessamme pizzan ja pastan, kantrin ja kantaatin välillä. Kaikki tuontituotteita muuten.

Monikulttuurisuutta on syytä puolustaa ihmisten kesken ryhmien korostamisen sijaan. Yksilö tekee joka tapauksessa arkiset valintansa vaikkapa suhtautumisessa lajitoveriinsa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä