Pääkirjoitukset

Toimitellen: Pientä ja kaunista kelpaa esitellä

Kirjoittaja on Pietarsaaren Sanomien päätoimittaja.

Fäbodan Pikkuhiekan uusi asemakaava on vihdoin valmistunut esittelykuntoon. Itse kaavan laatiminen on sujunut kohtuullisen joutuisasti, mutta keskustelu ja väittelykin Fäbodan rantojen tulevaisuudesta on jatkunut reippaasti henkilömuistin verran.

Jossain historian vaiheessa Pikkuhiekalle on luonnosteltu kylpylähotellia ja muuta matkailijaviihdykettä, kun kerran rantoja on verrattu Kalajoen tai Yyterin vastaaviin. Nurkkapatriootti hihkaisee tässä vaiheessa, että Pietarsaaren Fäbodalle ei löydy noista vertaa.

Investoinnit massaturismin tarpeisiin ovat kuitenkin jääneet toteutumatta, ja tässä maailman ajassa lienee viisasta todeta, että hyvä niin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ajantasaistettua kaavaehdotusta on jo teknisen hallintokunnan taholta ehditty luonnehtia pidättyväiseksi ja tasapainoiseksi. Aiheen tähän antaa se, että Pikkuhiekan alueen luonto ja ympäristö on siinä erityisen silmälläpidon kohteena.

Jos alueelle rakennetaan, rakennetaan tarkoin rajatusti ja luontoa säästäen.

Alueen koskemattomaan maastoon ei saa rakentaa kuin korkeintaan puisia tai laatoin vahvistettuja kävelypolkuja. Ideana on nimenomaan se, että jos ja kun kävijät liikkuvat niitä pitkin, Pikkuhiekan maapohja säästyy enemmältä kulutukselta. Toisekseen rakennetut polut helpottavat liikuntaesteisten kulkemista alueella. Tästä on jo valmiina erinomainen ja kiitelty esimerkki.

Jos alueelle rakennetaan, rakennetaan tarkoin rajatusti ja luontoa säästäen. Kaavaehdotuksessa on parikin pienen mökkikylän paikkaa, jotka ainakin luonnoksissa muuttavat alueen luonnetta ja ilmettä vähän jos sitäkään.

Majoitusmökkien rakentaminen on tietenkin kiinni riittävän uskaliaasta yrittäjyydestä. Kävijäkyselyiden mukaan lyhytaikaista yöpymismahdollisuutta on kaivattu.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pietarsaaren matkailua tukeva infrastruktuuri ei riitä palvelemaan massaturismia, ja sitä tuskin tullaan näkemäänkään. Pieni on kaunista, ja kestävä matkailu ponnistaa juuri siitä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä