Pääkirjoitukset

Toimitellen: Pelastajat rahapulassa

Kirjoittaja on Pietarsaaren Sanomien päätoimittaja.

Monet hyvinvointialueet, joukossa Pohjanmaa, ovat valtavissa säästöpaineissa. Tämä saattaa myrskyn silmään myös pelastuslaitokset, jotka ovat nykyään saman organisaation alaisuudessa.

Rahoituksen puutteen lasketaan olevan 100 miljoonan euron luokkaa koko maan pelastustoimessa. Ennen muuta säästöt kohdistuvat henkilöstöön. Eri puolilla maata on jo nähty ylityökieltoja, määräaikaisten työsuhteiden laittamista jäihin ja rekrytointistoppeja.

Nämä syövät suoraan pelastustoimen tehokkuutta. Jos vuorossa on esimerkiksi vain kaksi savusukeltajaa, ei asiaa palokohteeseen ole ennen kuin turvapari on saatu paikalle. Onnettomuuspaikalle ei ehditä säädetyssä tavoiteajassa, ja niin edelleen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pietarsaaren UPM:n sellutehtaalla harjoiteltiin maanantaina kemikaalionnettomuuden pelastustöitä. Koska kyseessä oli harjoitus, pelastajat tiesivät siitä etukäteen ja useamman kunnan alueella toimivat yksiköt pääsivät liikkeelle kutakuinkin optimaalisesti. Näin ei tosielämässä välttämättä aina ole.

Riesana ovat myös hybridiuhkat.

Pelastusala muistuttaa myös, että lähivuosina maasta puuttuu tuhatkunta koulutettua pelastajaa.

”Perinteisten” onnettomuuksien lisäksi olemme saaneet riesaksemme moninaiset hybridiuhkat, joiden torjumisessa myös pelastustoimella on merkittävä roolinsa. Alan todelliset vaikeudet saattavat jopa houkutella ikävää ainesta toteuttamaan pahansuopia suunnitelmiaan.

Suomalaisten turvallisuuden takaamiseksi on löydyttävä yhteisymmärrys. Se vaatii myös riittävää rahoitusta kriittisille toimialoille. Jatkuva juustohöylääminen murentaa koko järjestelmän pohjaa, eikä tehottomasta viranomaistoiminnasta ole hyötyä kenellekään.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä