Pääkirjoitukset

Toimitellen: Nousisitko bussin kyytiin?

Kirjoittaja on Pietarsaaren Sanomien päätoimittaja.

Heinäkuussa pääsee halvalla Fäbodaan, kun yhden euron hintainen bussimatka onnistuu viikon jokaisena päivänä. Kaupunki sijoittaa kokeiluun muutaman tuhatlappusen testatakseen, onko palvelulla riittävästi kysyntää tulevaisuutta ajatellen.

Vähänkin isommassa kaupungissa moinen reitti olisi itsestäänselvyys. Pietarsaaressa sisäisen joukkoliikenteen perinteet ovat kuitenkin vaatimattomat. Vippari-liikenne toki toimii ja on sellaisenaan eli tilattavana hyvinkin moderni versio ihmisten kuljettamisesta paikasta toiseen.

Kaupunkikehitysjohtaja Mika Hakosalo pohti viime viikon PS:ssä, miten joukkoliikennettä voisi Pietarsaaressa kehittää. Kaikki eivät enää nykyään eri syistä omista omaa autoa, mikä menneiden vuosikymmenien aikana muodostui pietarsaarelaisten tavaramerkiksi. Nelisenkymmentä vuotta sitten asuimme väkilukuun suhteutettuna maan autoistuneemmassa kaupungissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Henkilöauto menettää suosiotaan.

Liikenteenohjausyhtiö Fintrafficin juhannuksen alla julkaisemasta tutkimuksesta selvisi muun muassa, että henkilöauto menettää suosiotaan ihmisten kulkuvälineenä. Kävely, pyöräily ja junamatkustus ovat puolestaan nousussa. Vastaukset luonnollisesti riippuvat hyvin paljon vastaajan liikenneympäristöstä, -olosuhteista ja tarpeista.

Pietarsaaressa on oivallinen mahdollisuus miettiä erilaisia konsteja kehittää myös julkista liikennettä. Mika Hakosalon mukaan kynnys kokeiluihin on matala, ja palvelujen käyttöön on halua kannustaa. - Vaikka kaikesta pitää säästää, on kuitenkin uskallettava kehittää, hän sanoi haastattelussa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä