Pääkirjoitukset

Toimitellen: Merituuli voi henkiä eripuraa

Pohjanmaan uusi maakuntakaava on parhaillaan työn alla. Siinä ollaan jo pitkällä, sillä vuoteen 2050 ulottuva kaavaehdotus asetetaan näinä päivinä näytteille.

Vaikeaa ei ole arvata, mihin aiheeseen näin rannikkoseudulla huomio tulee kiinnittymään. Paperi sisältää ennakkotiedon perusteella runsaasti energiasektorin aluevarauksia.

Pohjanmaan maakunta tähtää kestävän kehityksen kärkialueeksi. Puhutaan ennen muuta maa- ja merituulivoimasta. Maatuulia on valjastettu jo vuosia rannikollakin, mutta enemmän tai vähemmän yksittäisten hankkeiden ja kuntakaavoituksen piirissä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Merituulivoima tekee nyt kovasti itseään tykö nimenomaan Pohjanlahden rannikolla. Talousvyöhykevesiä katsellaan Pietarsaarenkin seudulla jo monen energiayhtiön voimin sillä silmällä, ja tuoreimpana toimijana Metsähallitus on ryhtynyt aktiivisesti kyselemään rannikon kuntien kantoja myös aluevesillä tapahtuvalle tuulivoimarakentamiselle.

Rajanaapuri saa haitat, vaan ei kipukorvauksia.

Merituulivoiman kohdalla demokratiavajeen uhka on ilmeinen. Lähirantojen asukkailla on tuskin lainkaan sanomista talousvyöhykkeellä tapahtuvaan toimintaan. Aluevesillä kuntapäättäjät voivat kääntää peukalonsa joko ylös tai alas, mutta vain oman vesialueensa sisällä. Naapurikunnan innostuessa asiasta - kiinteistöverotulot voivat olla huomattavat - vähemmän viehättynyt rajanaapuri saa kaikki mahdolliset haitat, mutta jää ilman kipukorvauksia.

Luultavasti tulemme näkemään vaivalloisia seudullisia prosesseja siinä vaiheessa, kun näiden hankkeiden työstäminen kunnolla käynnistyy.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä