Pääkirjoitukset

Toimitellen: Massat eivät uhkaa Fäbodaa

Kirjoittaja on Pietarsaaren Sanomien päätoimittaja.

Syyskuun alkupuolella Pietarsaaren kaupunki kysyi viikottaisessa asukaskyselyssään, miten Fäbodaa tulisi jatkossa kohdella.

Yli 600 vastaajan joukko näytti yllättävänkin vihreää valoa Fäbodan matkailurakentamiselle. 83 prosenttia vastanneista sallisi vähintään 20 majoituspaikkaa alueelle. Tämä vastaa viittä mökkiä. Lähes joka viides myöntyisi yli 100 yösijan hotelliinkin (PS 20.9.).

Vastanneista 17 prosenttia ei rakentaisi majoitusta ollenkaan. Perustelut eivät käy kyselystä ilmi, mutta luontoarvot lienevät monien pontimena.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ajankohtaiseksi asian tekee valmisteilla oleva Fäbodan asemakaava, jonka odotetaan paaluttavan tämän Pietarsaaren helmen käyttöä pitkälle tulevaisuuteen.

Satakaan majoittujaa ei tunnu missään.

Asiaa voi tarkastella myös suhteuttamalla. Sadankaan hengen majoittaminen Fäbodaan ei merkitse kuin murto-osaa siinä ihmismäärässä, joka kansoittaa rantoja kauniina kesäpäivänä. Voidaan myös miettiä, kuluttavatko kunnon saniteettitilat ja jätehuolto arvokasta luontoa enemmän vai vähemmän.

Majoituspalveluille löytynee Fäbodasta sopiva paikka ilman, että tuiki korvaamattomiin luontokohteisiin täytyy koskea. Rakentamismääräykset huolehtivat siitä, että rakennukset myös soveltuvat ympäristöönsä.

Yhtenä kesäiltapäivänä huvittelin vakoilemalla ohikulkijoita. Lukuisat kallioilla käyskentelijät aavisti kauempaa tulleiksi jo siitä, että he puhuivat kieliharvinaisuutta nimeltä suomi. Ihastelevat kommentit ja kännyköiden räpse vahvistivat, että heille oli paljastunut tältä kolkalta jotain ennennäkemätöntä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä