Pääkirjoitukset

Toimitellen: Luotolla toivoa tulevaan

Kirjoittaja on Pietarsaaren Sanomien päätoimittaja.

Pohjanmaan hyvinvointialue on ottanut käyttöön talousvaikeuksissa oleville vähävaraisille suunnatun palvelun, sosiaalisen luototuksen. Sama on tapahtunut lakisääteisesti kaikilla Suomen hyvinvointialueilla.

Sosiaalinen luototus ei ole uusi asia, mutta vain harva kunta on näihin saakka tarjonnut tätä palvelua vapaaehtoispohjalta. Pohjanmaalla, mukaan lukien Pietarsaaren seutu, otetaan nyt ensiaskeleita tässä toiminnassa.

Pienituloiset voivat saada lainaa enimmillään 15 000 euroa. Vakuudeksi katsotaan se, että heillä on realistinen mahdollisuus maksaa rahat takaisin. Avustuksesta ei siis ole kyse, vaan velkaa se on tämäkin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Luottoa voidaan myöntää esimerkiksi talouden hallintaan saattamiseen, velkakierteen katkaisemiseen, asumisen turvaamiseen tai sosiaalisen kriisin ylittämiseen. Myös kuntoutumista ja työllistymistä voidaan edistää sosiaalisella luotolla.

Maksuhäiriöt ja luottokelvottomuus koettelevat usean työssäkäyvänkin ihmisen arkea ja pyhää rajusti. Tuollaisessa tilanteessa monet ovet pysyvät suljettuina. Sosiaaliset suhteet sekä elämän laatu ja hallinta kärsivät. Tulevaisuus saattaa näyttää hyvinkin lohduttomalta.

Syvästäkin kuopasta voidaan nousta.

Sosiaalisella luotolla hän voi saada muut velkansa ja maksurästinsä hoidettua ja luottotietonsa kuntoon. Näin hänellä on mahdollisuus löytää jälleen eväät itsenäiseen taloudelliseen suoriutumiseen. Järjestelmä voi auttaa hänet syvästäkin kuopasta taas maan pinnalle.

Toivon merkitystä ihmisen hyvinvoinnille ei voi aliarvioida. Sen palauttamiseen sosiaalinen luototus tarjoaa ainakin mahdollisuuden.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä