Pääkirjoitukset

Toimitellen: Luoto soutaa vastavirtaan luottavaisin mielin

Kirjoittaja on Pietarsaaren Sanomien päätoimittaja.

Luodon kunta on tehnyt tässä ajassa melko epätavallisen liikkeen lähtemällä mukaan majoitusbisnekseen. Storströmmenin rantaan on talven aikana noussut kuuden mökin kylä, jota laajennetaan vielä kolmella samanlaisella, mikäli ensimmäisen kesän kokemukset antavat osviittaa kysynnästä olevan.

Kyse ei ole mistä tahansa leirintämökeistä, paremminkin voidaan puhua minitaloista kaikilla mukavuuksilla ja välittömällä järvinäköalalla karavaanarialueen yhteydessä.

Kunnanjohtaja Gun Kapténsin mukaan yksityisen yrittäjän mahdollisuudet toteuttaa hanke ja saada rahoitusta siihen tulkittiin heikoiksi. Kunta sijoittaa kiinteistöyhtiönsä Rönnliden Investin kautta hankkeeseen 1,4 miljoonaa euroa ja odottaa panostukselleen luonnollisesti kohtuullista tuottoa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Luodolla on toki muitakin tarkoitusperiä kuin pelkkä kannattava liiketoiminta. Kunnassa ei ole näihin saakka ollut leirintäaluetta lukuun ottamatta varsinaista majoitustarjontaa perinteisessä mielessä. Yksityiset ovat voineet vuokrata mökkejään, mutta satunnaisemman matkaajan on ollut etsittävä hotellihuoneensa esimerkiksi Pietarsaaresta tai Kokkolasta.

Kunnan imagonkin katsotaan kohenevan, mikäli sillä on tarjota yritystensä vieraille riittävän korkeatasoista asumista omien rajojen sisällä.

Samalla pöydällä on ollut myös asuntopolitiikka. Kun mökkikylän viereen on kaavoitettu erittäin houkuttelevalla paikalla oleva yhdeksän paritalon korttelialue, on kunnallisinfran rakentamiselle löydetty lisää perusteita.

Luotolaisten ei tarvitse rakennella pilvilinnoja luottaakseen tulevaisuuteen.

Luoto tunnetaan kuntana, joka uhmaa kaikenlaisia väestötrendejä. Tilastokeskus ennustaa sen kasvattavan väkilukuaan liki tuhannella hengellä nykyisestä vuoteen 2040 mennessä. Suomalaisista pienkunnista yksikään muu ei kykene moiseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kuntalaisten ikärakenne on myös poikkeuksellisen suotuisa. Alle 15-vuotiaiden osuus on nyt jopa kaksinkertainen yli 65-vuotiaisiin verrattuna. Vielä vuonna 2040 sen arvioidaan olevan noin puolitoistakertainen.

Luotolaisten ei tarvitse rakennella pilvilinnoja luottaakseen tulevaisuuteen. Siihen on riittävästi järkisyitä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä