Pääkirjoitukset

Toimitellen: Lähimedia on asian ytimessä

Kirjoittaja on Pietarsaaren Sanomien päätoimittaja.

Pietarsaari sai reipas vuosi sitten ensimmäisen naishahmoa esittävän patsaansa entisen tupakkatehtaan edustalle. Pietarsaaren Sanomissa työskennellyt toimittaja Kristian Sundqvist laati tupakkaenkeleistä kattavan analyysin, jonka julkaisimme 26.10.2022.

Tänään painamme sen uudestaan, sillä viime torstaina artikkeli palkittiin sarjassaan Suomen toiseksi parhaana kaupunkilehtijuttuna Uutismedian liiton Suurilla Lehtipäivillä.

Pitääkö journalismissa kilpailla paremmuudesta? Eikös sitä mitata jo levikeissä ja klikkauksien määrissä?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lukijoiden määrä ja uskollisuus todistavat lähimedian tarpeellisuudesta ja hyödyllisyydestä. Tällaiset kilpailut taas näyttävät, miten toiset alan ammattilaiset kokevat yksittäiset jutut ja kokonaiset lehdet tuntematta ehkä lainkaan niiden tekijöitä ja ilmestymisympäristöjä. Raadit laittavat tuotokset järjestykseen ja antavat niistä palautteen sen pohjalta, miten ne ovat onnistuneet viehättämään ja koukuttamaan ns. ummikoita.

Viisasta on hankkia oppia.

Kaltaisemme pienetkin mediat osallistuvat mielellään kisoihin sekä aina ilahduttavan menestyksen toivossa että saadakseen käsityksen siitä, ovatko ne oikealla tiellä.

Seminaarit ja gaalat tarjoavat vuolaasti pientä ja isoa puhetta alan yhteisistä ongelmista, ilon aiheista ja kehitysnäkymistä. Näissä kokoontumisajoissa ei mitellä verissäpäin paremmuudesta, vaan kannustetaan kollegoita ja tarjotaan ja saadaan vertaistukea.

Lähijournalismilla on korvaamaton yhteisöroolinsa lähidemokratian toteutumisessa. Monesti sen tekeminen on yksinäistä puuhaa. Siksi meidän on viisasta käyttää kaikki tilaisuudet oppiaksemme paitsi lukijoiltamme, myös kollegoiltamme.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä