Pääkirjoitukset

Toimitellen: Köyhyys hiljensi päättäjät

Kirjoittaja on Pietarsaaren Sanomien päätoimittaja.

Pietarsaarelaisille on luvassa ikävyyksiä, sillä kaupungin talous on päässyt pahasti kuralle. Syy ei välttämättä piile talouden huonossa hoidossa, vaan rahapulaa ovat aiheuttaneet myös verotulojen ja valtionosuuksien lasku.

Tämäntyyppiset takaiskut ovat vaikeasti taklattavissa paikallispolitiikalla, ainakaan tuossa tuokiossa. Omituista on silti, että tavallisesti niin puhelias Pietarsaaren kaupunginvaltuusto ei löytänyt yhtä poikkeusta lukuun ottamatta mitään sanottavaa, kun se maanantaina päätti muutaman tulevan vuoden talousraameista.

Kaupungin on sopeutettava talouttaan seuraavien kolmen vuoden aikana yli 10 miljoonalla eurolla. Suomeksi tämä tarkoittaa voittopuolisesti säästöjä ja palveluleikkauksia, sillä kunnallisten verojen korottaminen aiotaan kaivaa taikurinhatusta jo ensi vuodelle. Harva kuntapäättäjä haluaa toistaa tempun perättäisinä vuosina.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pietarsaari ei ole ahdingossaan yksin. Ainoastaan reilun muuttovoiton kunnat voivat uumoilla pärjäävänsä totutulla palvelutarjonnalla vastakin, mutta niitä on harvassa.

Palvelujen heikentämisessä on riskinsä.

Pietarsaarella on tosin esittää ihan kelpo tilastotulos alkuvuodelta. Asukasmäärä on kasvanut yli 200 hengellä erittäin pitkästä aikaa.

On nurinkurista, että samalla kun kaupungin ja seudun elinkeinoelämällä menee niin hyvin, että työntekijöitä olisi kaivettava kiven alta, kaupungin on otettava riski houkuttelevuutensa heikentämisestä. Näinhän siinä käy, jos asukkaiden palveluista kovin joudutaan tinkimään.

Pitemmälle katsoville visionääreille olisi tilausta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä