Pääkirjoitukset

Toimitellen: Kaupunkiin tullaan nyt Euroopasta

Kirjoittaja on Pietarsaaren Sanomien päätoimittaja.

Pietarsaaren väkiluku on kasvanut harvinaisen reilulla hyppäyksellä kuluneen alkuvuoden aikana. Kaupunki on saanut pitkälti yli 200 asukasta lisää tammi-kesäkuun aikana.

Lapsia tekemällä emme taida yltää väestönlisäykseen. Pietarsaarelaiset voivat vain katsella sivusta, miten esimerkiksi naapurissa Luodossa tämä menetelmä hallitaan. Kaupunkilaiset vanhenevat, mikä hyvin on tiedetty jo pitkän aikaa.

Kuntien välisessä eli maan sisäisessä nettomuutossa Pietarsaari on päässyt jopa hivenen voitolle kuluvana vuonna. Tosiasiallinen syy kasvupyrähdykseen löytyy kuitenkin maahanmuutosta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Väkeä on muuttanut kaupunkiin kirjoille reilusti enemmän muualta kuin Pohjois- tai EU-maista. Valistunut arvaus on, että kyseessä ovat voittopuolisesti ukrainalaiset, vaikka ytimekäs tilastotieto ei asiaa suoraan vahvistakaan.

Ukrainan sotaa paenneet saivat tämän vuoden maaliskuusta mahdollisuuden hakea kotikuntaa Suomesta. Tiedossa on, että heitä tuli Pietarsaaren seudulle varsin paljon jo edellisvuonna.

Ukrainalaiset ovat suurin tulijaryhmä.

Maahanmuuttajatilastoihin heidät on voitu kirjata vasta kotikuntapaikan saamisen jälkeen. Esimerkiksi kesäkuussa ukrainalaiset muodostivat kaikista Suomeen muuttajista 42 prosenttia.

Tilastoista voi lukea myös sen, että Pietarsaareen muutti Pohjois- ja EU-maista 38 ihmistä enemmän, kuin kaupunkilaisia lähti kyseisiin maihin. Kuuden kuukauden lukemaksi tuo on jo huomionarvoista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kaupunki ja naapurikunnat kansainvälistyvät ja myös eurooppalaistuvat nyt ripeään tahtiin. Jokaisen vastuulla on, että tulijat viihtyvät parhaalla mahdollisella tavalla.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä