Pääkirjoitukset

Toimitellen: Kansa kahlaa pimeässä

Kirjoittaja on Pietarsaaren Sanomien päätoimittaja.

Tulevaksi talveksi on luvassa takuuvarmoja somehittejä, kun pietarsaarelaiset ihastelevat viikonloppujen ja öiden jäljiltä auraamattomia katuja ja pyöräteitä sekä koettavat taivaltaa säkkipimeillä kujilla öiseen aikaan.

Pietarsaaren tekninen sektori aikoo toteuttaa kaupunginvaltuutettujen asettaman velvoitteen kustannusleikkauksista. Lumitöiden keskittäminen päiväsaikaan ja katuvalojen sammuttaminen keskustan ulkopuolella ovat luultavasti kaikkein näkyvimpiä ja tuntuvimpia asukkaiden arkeen vaikuttavia säästötoimia.

Asfaltin vauriot ja näkymättömiin kuluneet suojatiemaalaukset saavat odottaa parempia aikoja. Puistojen hoidosta ja muusta viherkunnossapidosta tingitään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Edellämainituista toimista säästöjen hakeminen avittaa kaupungin taloutta lopulta verraten vähän, jos tarkastellaan kokonaisuutta. Silti ne suurella todennäköisyydellä ärsyttävät ihmisiä ja suorastaan haittaavat elämää.

Kunnossapidon puute ärsyttää.

Niinpä viestikanavat alkavat täyttyä päivityksistä ja kommenteista, joissa kansalaiset löytävät monia muita, mielestään parempia säästökohteita. Siihen heillä on täysi oikeus – vilkas keskusteluhan on merkki kansanvaltaan niin olennaisesti kuuluvasta sananvapaudesta.

Kunnan tehtävistä valtaosaa säätelevät lait ja asetukset, joiden täytäntöön laittaminen maksaa ja joista ei voi loputtomiin höylätä siivuja pois. Jäljelle jäävät sitten harkinnanvaraisemmat palvelut, joista edellä on mainittu muutama.

Ympäristön ja liikenneväylien rapistuminen tuottaa myös mainehaittaa kaupungille, vaikka tukku elintärkeitä palveluita pyörisi koko ajan taustalla moitteettomasti. Siitä huolimatta tällaiset kululeikkaukset valitaan seuraamaan toisiaan tasaisin väliajoin.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä