Pääkirjoitukset

Toimitellen: Ihmisyyttä kunnioittaen eteenpäin

Kirjoittaja on Pietarsaaren Sanomien päätoimittaja.

Melko usein VR:n palveluja käyttävänä olen alkanut panna merkille junamatkustamisen sosiaalisen potentiaalin. Yksin matkaava ei voi vierustoveriaan valita, joten reissulla tapaa monenmoista persoonaa, joiden kanssa on edettävä tuntikausia samaan suuntaan.

Vaikeneminen on sallittua, ja sitä pitää osata myös kunnioittaa. Mutta jos – ja yllättävän usein kun – jutun juurta irtoaa, huomaa nopeasti, kuinka samanlaisia pohjimmiltamme olemme. Yhdistäviä tekijöitä löytyy enemmän kuin erottavia.

Pian virkansa jättävä Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö tervehti uuden vuoden puheessaan kansalaisia viimeistä kertaa. Hän lausui myös toiveen:

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

”Nyt esitän yhteistä uudenvuodenlupausta: että kohtaamme toinen toisemme reilusti, toista ymmärtäen, ihmisyyttä kunnioittaen ja perinteistä yhteyttämme ja luottamustamme vaalien.”

Lupaus pitäisi olla helppo toteuttaa. Eihän se vaadi kuin sen vahtimista, mitä itse suustamme päästämme tai näppikseltämme suollamme.

Nyky-Suomi on moniarvoinen.

Olemme jokainen vastuussa suomalaisesta keskusteluilmapiiristä. Tämä ei tarkoita sitä, että meidät pitäisi tunkea yhteen ja samaan muottiin, jossa eriäviä mielipiteitä ei oteta kuuloon saati sallita. Asiasta voidaan silti aina keskustella menemättä henkilökohtaisuuksiin.

Nykysuomalaisuus on ja sen tulee olla moniarvoista ja -muotoista. Jokaista meistä omine ääninemme tarvitaan täällä, jotta tulevaisuudessakin voimme rakentaa pitkään maailman parhaimmistoon arvioitua yhteiskuntamallia. Ja että meillä riittää rakentajia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Voisi olla ihan hyvä hetki kokeilla presidentin ”testamentin” toimeenpanoa. Eihän se mitään maksakaan.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä