Pääkirjoitukset

Toimitellen: Henriksson vetosi äänestäjiin Suomen joka kolkassa

Kirjoittaja on Pietarsaaren Sanomien päätoimittaja.

Ensimmäistä kertaa Suomen EU-historiassa Pietarsaaresta on valittu edustaja Euroopan parlamenttiin. Rkp:n väistyvä puheenjohtaja, opetusministeri Anna-Maja Henriksson valittiin sunnuntaina käydyissä EU-vaaleissa mepiksi 50 022 äänellä.

Äänisaalis on kymmenenneksi paras käydyissä vaaleissa koko maassa. Koko Suomi myös äänesti Henrikssonia: kannatusta ei kertynyt ainoastaan rkp:n kotikulmilla Pohjanmaalla, Helsingissä, Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa, vaan hän sai ääniä maan joka kolkasta.

Kuten Lapista (321 ääntä), Oulusta (641), Savo-Karjalasta (390), Pirkanmaalta (1081), Hämeestä (662) tai Kaakkois-Suomesta (599). Kaikkiaan noin 10 prosenttia Henrikssonin saamista äänistä tuli rkp:lle ”oudoista” maakunnista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kaikilla noilla äänestäjillä tuskin on taustaa muualle muuttaneina rkp-läisinä. Jonkin muunkin kuin ehdokkaan puolue- tai kieliprofiilin on täytynyt vedota ihmisiin ympäri Suomen.

Liki vuosikymmenen ura valtioneuvoston jäsenenä ja pitkäkestoinen puolueen vetovastuu ovat tehneet hänet ainakin tutuksi suomalaisille. Kun lisäksi skandaalisarakkeeseen ei voida kirjata mitään, on hän saattanut näyttäytyä turvallisena valintana monille muillekin kuin perinteisille kannattajilleen.

Eurovaali osoitti, että henkilöllä ja persoonalla on aina vain enemmän merkitystä politiikassa.

Europarlamentin jäsenyys ei tee häntä vaalikelvottomaksi myöskään missään tulevissa vaaleissa. Monet mepit tähdittävät myös kotikuntiensa valtuustoja, ja seuraaviin kuntavaaleihin on aikaa, uskokaa tai älkää, enää 10 kuukautta.

Pietarsaaren rkp:lle Anna-Maja Henriksson on sellainen helmi, että hänen olisi yksinkertaisesti oltava ehdolla kuntavaaleissa, ehtisi hän kokouksiin tai ei.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Voidaan ajatella, että jos puolueen peruskannatus on vahvaa, suosituimmalta poliitikolta jäävät äänet kanavoituisivat ryhmän muille ehdokkaille. Eurovaali osoitti kuitenkin kouriintuntuvasti, että henkilöllä ja persoonalla on aina vain enemmän merkitystä politiikassa.

Vasemmistoliiton Li Andersson keikautti gallup-venettä reippain ottein keräämällä liki neljännesmiljoona ääntä – yksinään enemmän kuin koko puolueelle oli ennusteiden mukaan luvassa.

Rkp:nkin on jossain vaiheessa löydettävä uudet kärkensä myös Pietarsaaressa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä