Pääkirjoitukset

Toimitellen: Ekologis-sosiaalista autoilua

Kirjoittaja on Pietarsaaren Sanomien päätoimittaja.

Nyt on jokaisella halukkaalla ja/tai tarvitsijalla Pietarsaaressa mahdollisuus vuokrata käyttöönsä sähköauto lyhytaikaisia tarpeita varten. Pietarsaaren kaupunki päätti tarjota kaksi hankkimaansa henkilöautoa virka-ajan ulkopuolella asukkaiden käyttöön.

Kokemus näyttää, onko tällaiselle palvelulle kysyntää. Ajatus ainakin on sinällään mainio.

Autot seisovat paikoillaan keskimäärin 90 prosenttia ajasta - näin on ainakin Motiva laskenut. Omalta kohdaltani tämä luku on lähempänä 99:ää. Pieni mutta kätevä Pietarsaari kykenee tarjoamaan elämää ylläpitävät palvelut kävelymatkan säteellä, ja työreissut sujuvat (nykyisin sähköisellä) virka-autolla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Juuri Pietarsaaren ominaispiirteiden vuoksi tällaista kannattaa ehdottomasti kokeilla täällä. Kaupungille on pelkkää plussaa, jos ihmiset käyttävät autoa iltaisin ja viikonloppuisin. Bisnestä siitä tuskin syntyy, mutta jokainen maksettu käyttötunti alentaa ylläpitokuluja.

Auton yhteiskäytöllä säästää rutkasti rahaa.

Jos vuokraisin kunnallista sähköautoa tunnin viikossa, kuluisi autoiluuni vuodessa nelisensataa euroa. Pikaisesti laskettuna oma kärryvanhukseni maksaa veroineen, vakuutuksineen, katsastuksineen, huoltoineen, renkaidenvaihtoineen ja arvonalenemisineen helposti viisinkertaisen summan - ajoin sillä tai en.

Yhteiskäyttöautoilu on järkevää ja sen sähköistyessä myös entistä vaivattomampaa. Lukuisten ekologisten vaikutustensa ohella se on myös yksityistaloudellisesti tolkun hommaa.

Eurotietoisen suomalaisen luulisi jonottavan palvelua, jonka saa halvalla.