Pääkirjoitukset

Toimitellen: Edsevössä on kehitetty jotain säilyttämisen arvoista

Kirjoittaja on Pietarsaaren Sanomien päätoimittaja.

Edsevössä on käyty koulua yli 40 vuotta mallilla, joka on lainannut nimensä koko kylältä. Suomen- ja ruotsinkieliset alakoulut ovat eläneet saman katon alla omina yksiköinään, mutta läheistä yhteistyötä tehden ja yhteistä kouluarkea mahdollisimman paljon jakaen.

Mallin menestyksekäs toteuttaminen on vaatinut vuosien uutteran työn ja kirkkaan tavoitteen.

Lopputuloksena on kehitetty valtakunnankin mitassa esimerkillinen tapa käydä koulua. On havaittu, että Edsevössä koulua käyneillä on paremmat valmiudet ymmärtää ja puhua toista kotimaista kieltä ja yleensä avartaa maailmankuvaansa. Tästä ei haluttaisi mitenkään luopua, vaikka oppilasmäärien lasku puhuu karua kieltään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kuten Edsevön illassa toissaviikolla kuultiin opetusjohtaja Rolf Sundqvistin sanomana, Pedersöre haluaa saada lisää suomenkielisiä asukkaita kuntaan. Suomenkielisen koulujaoston vetäjä Markus Sandbacka paalutti vielä selväsanaisemmin, että suomenkielisen koulun on pysyttävä Pedersöressä jatkossakin.

Puhtaalla karttaharjoitelmalla ei ole suurta väliä sillä, missä koulu sijaitsisi. Tänäkin päivänä ympäri kuntaa asuvat oppilaat joutuvat matkaamaan Edsevöhön. Vaikka heidän koulunsa siirrettäisiin esimerkiksi Sandsundiin, koulumatkat ja -kyyditykset kokonaisuutena jatkuisivat kuten ennenkin.

Jos kunta haluaa korostaa kaksikielistä profiiliaan, oma suomenkielinen koulu on sille perusedellytys.

Hätäisempi voisi todeta, että jos kaukaa on kuljettava koulukyydillä Sandsundiin, suurta eroa ei syntyisi, vaikka määränpää olisi sitten Pietarsaari. Vähemmistökielisille lapsille naapurikunnan apu on totta monin paikoin, esimerkiksi Luodossa ja Kruunupyyssä.

Tällainen ajattelu ei vastaa sitä, mitä pedersöreläiset itse asiasta miettivät. Jos ja kun kunta haluaa säilyä kaksikielisenä ja korottaa sen puitteissa profiiliaan, oma suomenkielinen koulu on tälle perusedellytys, ja vahvistaa samalla suomenkielisten asukkaiden identiteettiä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Helppoa ratkaisua tilanteeseen ei ole. Järjettömältä kuitenkin tuntuisi nakata erittäin toimivaksi koettu Edsevön malli romukoppaan.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä