Paikallisuutiset

Tilaelementeistä koulutiloja? - Oxhamnin koulurakennuksessa yksittäisiä tiloja saatetaan hyödyntää vielä opetuksessa seuraavalla lukukaudella

Seitsemäsluokkalaisia ei rakennuksesta toiseen siirtyminen koulupäivän aikana juuri haittaa - tärkeintä on, ettei Oxhamnin koulurakennuksessa tarvitse enää käydä koulua.
Seitsemäsluokkalaisia ei rakennuksesta toiseen siirtyminen koulupäivän aikana juuri haittaa - tärkeintä on, ettei Oxhamnin koulurakennuksessa tarvitse enää käydä koulua. Kuva: Maija Rahkola

PIETARSAARI

Pietarsaaren ruotsinkielisen yläkoulun eli Oxhamnin oppilaat aloittivat maanantaina toisen kouluviikkonsa uusissa koulutiloissa.

– Kaikki on lähtenyt sujumaan uusissa tiloissa erittäin hyvin. Vielä ihan kaikkia välineitä meillä ei ole käytössämme kaikissa opetustiloissa, kuten esimerkiksi tauluja ja tietokoneita, kertoo aineopettajaSusanna Kivilehto-Käldström.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yläkoulun oppilaille oppitunteja järjestetään nyt neljässä eri rakennuksessa: Campus Allegrossa, Optimassa, lukiossa ja entisen Rådmansin tiloissa.

– Ruokailut järjestetään edelleen Oxhamnin koulun tiloissa. Joitakin liikuntatunteja pidetään myös Oxhamnin koulun sisäliikuntasalissa, sanoo Kivilehto-Käldström.

Oppilailta oppituntien pitäminen eri tiloissa voi vaatia koulupäivän aikana useitakin eri siirtymisiä rakennuksesta toiseen.

– Esimerkiksi ensimmäinen oppitunti voi olla Campuksella, seuraava Optimassa ja taas kolmas Campuksella. Lisäksi liikuntatunteja saatetaan pitää vielä eri paikoissa, kuten esimerkiksi urheilutalolla, joten se luonnollisesti lisää oppilaiden liikkumista päivän aikana entisestään, toteaa Kivilehto-Käldström.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pietarsaaren ympäristöterveydenhuollon päällikköMarit Björkstrandin mukaan Oxhamnin päärakennuksesta ja Annexet-rakennuksesta tammikuussa otetuissa ilmanäytteissä ei näkynyt viitteitä homeista tai bakteereista. Hän kuitenkin muistuttaa, että pelkkien ilmanäytteiden perusteella sisäilmaongelmia ei voida poissulkea.

– Vuonna 2017 Oxhamnin rakennuksen ulkoseinistä otettiin 10 materiaalinäytettä, joista kahdessa oli viitteitä kosteusvauriosta. Tämän lisäksi koulun oppilaiden ja henkilökunnan oireileminen viittaa vahvasti siihen, että sisäilman laadussa on vakavia ongelmia.

Björkstrandin mukaan tällä hetkellä suunnitelmissa on, ettei Oxhamnin koulun tiloissa jatketa koulutoimintaa syksystä lähtien. Tällöin Oxhamnin koulun tiloissa järjestettävä kouluruokailukin tulisi siirtymään syksyllä muihin tiloihin.

– Meidän tulee kuitenkin vielä kartoittaa tilannetta tarkemmin ennen lopullista päätöstä ja selvitettävä, voiko esimerkiksi tiloja eristämällä joitakin yksittäisiä tiloja hyödyntää opetuskäytössä, Björkstrand lisää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

SivistysjohtajaJan Levander sanoo, ettei vielä tässä vaiheessa ole tietoa siitä, missä tiloissa yläkoulun oppilaat tulevat syksystä lähtien opiskelemaan.

– Meillä kävi hyvä tuuri, kun saimme vuokrattua tiloja Optimasta. Lukuvuoden loppuajan iso osa oppilaista on heillä työharjoittelussa, joten tiloja oli koululla tyhjillään. Syksyllä tilanne tulee olemaan toinen, eikä Optimassa ole silloin enää mahdollisuutta jatkaa opetusta.

Levanderin mukaan tällä hetkellä noin puolet yläkoulun oppilaista opiskelee Campus Allegrossa ja puolet Optiman tiloissa. Yhtenä vaihtoehtona Levander pitää lisätilojen löytymistä Campus Allegrosta.

– Luultavasti tilat eivät tule kuitenkaan riittämään kaikille oppilaille. Yhtenä vaihtoehtona pidämmekin tilaelementtien käyttöä, ja silloin joudummekin pohtimaan, minne ne mahdollisesti voitaisiin sijoittaa.

Hän lisää, että ratkaisu koulutilojen tulevaisuudesta tullaan tekemään vielä lähiviikkojen aikana.

ps@pietarsaarensanomat.fi

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä