Mielipiteet

Terhi Päivärinnan mielipidekirjoitus: Työtä paremman huomisen puolesta

Kirjoittaja on sdp:n kansanedustajaehdokas Pietarsaaresta.

Reilun kuukauden ajan olen kiertänyt vaalipiiriä ja tähän mennessä olen kohdannut lähes 1 000 ihmistä. Vielä viimeisellä viikollakin ollaan ahkerasti liikkeellä. Yhteisiä teemoja kaikenikäisille ovat olleet palveluiden saatavuus, toimeentulo ja elinkustannusten nousu.

Äänestäjät haluavat tietää, minkä puolesta minä ja me sosialidemokraatit haluamme tehdä työtä eduskunnassa. Tähän on ollut helppo vastata. Me sosialidemokraatit puolustamme hyvinvointiyhteiskuntaa ja haluamme jatkaa työtä paremman huomisen puolesta.

Monen huoli liittyy sosiaali- ja terveyspalveluihin. Sote-uudistuksen yhtenä tavoitteena oli parantaa palveluja, kun koottiin sosiaalityö, perusterveydenhuolto ja erikoissairaanhoito samaan laajempaan organisaatioon. Työ uusilla hyvinvointialueilla on saatu vasta käyntiin, mutta olen varma siitä, että eri alueiden toiminta tulee parantamaan palveluiden saatavuutta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pidän keskeisenä sitä, että perusterveydenhuolto ml. vanhusten hoito saadaan kuntoon joka paikassa niin, että lääkäriin pääse tarvittaessa ja jokainen saa tarvitsemiaan palveluja.

On tärkeää, että hyvinvointialueiden rahoitus tulee olemaan riittävää ja tarpeita vastaavaa. Me olemme valmiita investoimaan näihin palveluihin ja niitä meille tekeviin ihmisiin.

Myös lasten ja nuorten hyvinvointi puhuttaa. Lasten ja nuorten pahoinvointi tulee näkyväksi kouluissa ja oppilaitoksissa.

Koulu ei kuitenkaan voi korjata kaikkia lasten ja nuorten hyvinvoinnin ongelmia. Ennaltaehkäisevien palveluiden, kuten kouluterveydenhuollon ja oppilashuollon palveluiden tulisi olla helposti saatavilla kouluissa ja oppilaitoksissa. Perheiden tulee saada tarvitsemaansa tukea ja apua.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jotta palvelut toimisivat hyvin, tarvitaan hyvää yhteistyötä kuntien (koulut, oppilaitokset) ja hyvinvointialueiden välillä. Meillä ei ole varaa menettää yhtäkään lasta ja nuorta, vaan meidän on pidettävä heistä kaikista huolta.

Tavoittelemme maailman parasta peruskoulua, jota varten tarvitaan parlamentaarinen peruskoulu-uudistus.

Suomen menestyksen avaimet ovat koulutuksessa ja osaamisessa. Yksi keskeisistä asioista tulevalla hallituskaudella on saada 50-vuotias peruskoulu kuntoon. Peruskoulussa on paljon korjattavaa, erityisesti tuen järjestelmä vaatii korjausta. Nykyinen lainsäädäntö on laadittu aivan toisenlaiseen toimintaympäristöön. Nyt ei riitä pelkkä hienosäätö, vaan tarvitaan laajaa yhteiskunnallista keskustelua perusopetuksen tulevaisuudesta.

Tavoittelemme maailman parasta peruskoulua, jota varten tarvitaan parlamentaarinen peruskoulu-uudistus. Meidän on saatava suomalaisten osaamistaso ja osaamistulokset nousuun ja pohja luodaan peruskoulussa.

Jatkuvan oppimisen väylien on oltava kunnossa, jotta jokainen meistä voi päivittää osaamistaan työelämässä tarvittavien tietojen ja taitojen osalta. Tarvitsemme jokaista suomalaista, jotta saamme työllisyysasteen tavoittelemaamme 80 %:iin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Niin julkinen sektori kuin yrityksetkin hakevat jatkuvasti osaavaa työvoimaa. On selvää, että tässä tilanteessa on haettava ratkaisuja, joilla voidaan edistää työperäistä maahanmuuttoa. Tarvitsemme uusia suomalaisia ja se edellyttää onnistunutta kotoutumistyötä. Suomesta pitää tulla uusien suomalaisten koti eikä vain työpaikka.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä