Paikallisuutiset

Teollisuusyrittäminen ei Jeppiksessä jää tontista kiinni – kaupunki tarjoaa huokeita vuokratontteja Pedersissä, Penvikenissä ja Pirilössä

Pietarsaaren kaupungin vuokratonttineuvoja Juha Gustafsson esittelee teollisuustonttia Pedersissä.  Viereiselle tontille tehtiin juuri uusi varaus.
Pietarsaaren kaupungin vuokratonttineuvoja Juha Gustafsson esittelee teollisuustonttia Pedersissä. Viereiselle tontille tehtiin juuri uusi varaus. Kuva: Kristian Sundqvist

Totuuten sanominen ei ole mainostamista: Pietarsaari on yrittäjäystävällinen kaupunki ainakin, mitä teollisuustonttitarjontaan tulee.

Tontteja on tarjolla vaihtelevilla sijainneilla eikä vuokrataso todellakaan päätä huimaa. Halvimmallaan tontin voi yritykselleen vuokrata alle 30 sentillä/neliömetri/vuosi ja kaikille tonteille tulee kunnallistekniikka.

– On kyllä ajettu takaa sitä, että yritystoiminta ei olisi vuokratasosta kiinni, sanoo kaupungin vuokratonttineuvojaJuha Gustafsson.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Leikitään, että tämän artikkelin kirjoittaja olisi aikeissa perustaa vaikkapa konepajayrityksen ja sopii tapaamisen Gustafssonin kanssa.

"Tyhmiä kysymyksiä ei olekaan eli kannattaa soittaa. Voimme myös tulla mukaan käymään tonteilla." Juha Gustafsson Vuokratonttineuvoja

– Aloitetaan sillä, että kartoitetaan millaisesta toiminnasta on kyse ja mitä tarpeita sinulla on. Käydään sitten läpi, että mille alueelle toiminta parhaiten sopisi.

Aloittavalle konepajalleni löytyisi passeli tonttikandidaatti Penvikenin alueelta.

– Noin 2400 neliömetrin tontti hyvällä näkyvyydellä melkein Uusikaarlepyyntien varrella, Gustafsson tarjoaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vuokrahinta olisi yllä viitatun mukainen eli tarkalleen ottaen 0,297 euroa neliötä kohden vuodessa.

Teollisuuden vuokratontteja on Penvikenin lisäksi tarjolla Pedersissä ja Pirilössä. Pedersissä neliövuokrat ovat Penvikeniä korkeampia, mutta kuitenkin alla euron.

Paitsi että asiakasta autetaan sopivan kohteen löytämisessä annetaan hänelle neuvoja kaikessa muussakin vuokraukseen liittyvässä.

– Tontin varaus astuu voimaan, kun varausmaksu on maksettu. Tonteilla on kolmen vuoden mittainen rakentamisvelvoite, Gustafsson listaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vuokrasopimuksen maksimipituus on 30 vuotta, kun tontti on teollisessa käytössä.

Aloittavalla yrittäjällä on monenlaista mietittävää ja kynnys kysyä voi olla korkea. Gustafsson korostaa, että kaupunkiin kannattaa olla rohkeasti yhteydessä tonttiasioissa.

– Tyhmiä kysymyksiä ei olekaan eli kannattaa soittaa. Voimme myös tulla mukaan käymään tonteilla, katsotaan sitten yhdessä että kaikki rajapyykit löytyvät ja niin edespäin.

Yrittäjä saa siis hyvin halvan vuokratontin varmuudella käyttöönsä jopa kolmeksi vuosikymmeneksi, mutta tämä edellyttää, että tontille myös rakentaa teollisuutta. Näin muodostuvan taloudellisen aktiviteetin kautta syntyy kaupungille se todellinen tuotto ja hyöty.

Mikäli yritystoiminta saa tuulta siipien alle voi yrittäjällä herätä into ostaa tontti omakseen. Tämäkin tietyin ehdoin onnistuu.

– Tontin lunastaminen omakseen on mahdollista, jos sille on rakennettu sen verran että lasketaan rakennetuksi kohteeksi. Pitää siis olla toiminnallisia rakennuksia, pelkkä varastotontti ei riitä.

Lunastushinta on teoriassa kahdenkymmenen vuoden vuokran suuruinen eli toisinpäin kääntäen vuosivuokra on viisi prosenttia lunastushinnasta.

Kuvio alkaa hahmottua. Vaikkapa se aloittava konepajayrittäjä pääsee liikkeelle ilman sanottavampia vuokrakuluja ja päättää yritystoiminnan vakiinnuttua lunastaa tontin itselleen. Näin hän sitoutuu yrityksineen Pietarsaareen yhä tiiviimmin.

– Ei lunastuksia kovin usein tule, tosin yksi tällainen oli aivan hiljattain, Gustafsson tietää.

Uusia teollisuustonttien vuokrasopimuksia kaupunki tekee noin kahdesta viiteen vuosittain. Tekninen lautakunta päätti tämän viikon keskiviikon kokouksessaan hyväksyä varauksen kahdelle tontille Pedersin Teollisuustiellä.

Kaupungilla on teollisuustonttitarjonnan osalta myös laajenemisuunnitelmia.

– Pirilöön on kaavailtu neljää uutta tonttia.

Teollisuustiellä on tuoreista varauksista huolimatta vielä vapaatakin tonttitilaa. Sijainti tuntuu liikenneyhteyksien puolesta mitä mainioimmalta, kun ohikulkutielle ja sitä kautta niin Kokkolan, Vaasan kuin Järviseudunkin suuntaan pääsee hetkessä.

Juuri varattuun tonttiin rajoittuva alue kasvaa kevyttä heinikkoa. Hyvin tuohon konepaja istuisi.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä