Paikallisuutiset

Tasavuodet omassa tiloissa – järviseutulaiset juhlivat talona merkkipäivää

Pietarsaaren Järviseutulaiset viettivät torstaina 40-vuotisjuhlaa. Järviseututalon valmistumisesta on nimittäin juuri tuon verran aikaa.

Juhlaan oli kutsuttu yhdistyksen jäsenet ja heidän puolisonsa.Raili Kytölä otti vieraat vastaan. Hän nimettiin yhdistyksen puheenjohtajaksi sen jälkeen, kun Reino Lammi kuoli kesäkuussa.

Mitä kuuluu 40-vuotiaalle talolle?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Pietarsaaren Järviseutulaiset -yhdistys kokoontuu torstaisin, Raili Kytölä kertoo.

– Lauluryhmä harjoittelee joka toinen viikko ja Talonpojat -yhtye viikoittain. Taloa vuokrataan edelleen erilaisia perhe- ja muita juhlia varten.

Iltapäivän ohjelmassa oli Muuttolinnut -lauluryhmän sekä Heino ja Talonpojat -yhtyeen soittoa ja laulua.Esko Försti oli totta kai paikalla kanteleineen.

Järviseututalo näyttää ikäisekseen hyväkuntoiselta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Siitä on pidetty huolta, Esko Försti sanoo.

– Peltikatto uusittiin pari vuotta sitten. Talo on maalattu ulkoa, mutta sisäpuolella on maalattu uudelleen lähinnä joitakin listoja.

Vuosijuhlan ruokalistalle oli valikoitunut karjalanpaistia, perunoita ja salaattia sekä jälkiruuaksi täytekakkukahvit.

Järviseutulaisten yhdistys oli toiminut muutaman vuoden, kun syntyi idea omista toimitiloista. Aluksi tutkittiin mahdollisuuksia hankki vanha huvila, mutta loppujen lopuksi päätettiin rakentaa uudet tilat.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Varaton yhdistys sai uudisrakennukselle tukea monelta taholta. Schaumanin tehtaanjohtaja vihjaisi, että Alajärveltä löytyisi sopivaa männikköä. Kultalahden sahan kautta saatiin uudisrakennuksen puutavara.

Arkkitehti Ilmari Heinonen piirsi rakennuksen. Säästöpankki Deposita lahjoitti 50 000 markkaa, kaupunki tuki hanketta 40 000 eurolla. Tärkeintä oli kuitenkin, että järviseutulaisten keskuudesta löytyi talkoohenkeä vapaa-ajalla, iltaisin ja viikonloppuisin tehtävään rakennustyöhön.

Järviseututalon rakentaminen aloitettiin 1987 ja talo valmistui 1989. Järviseutulaiset käsityöläiset ovat sittemmin lahjoittaneet töitään talon koristeiksi. On hienoja tekstiilejä, puutöitä ja veistoksia.

Vuosien mittaan talossa on järjestetty monenlaisia juhlia ja tilaisuuksia, syntymäpäivistä häihin ja hautajaisiin ja jopa tansseihin.

Pietarsaaren Järviseutulaisilla on viitisenkymmentä aktiivijäsentä, kaikkiaan jäseniä on yli 200. Keski-ikä on 70 vuoden paikkeilla.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä