Paikallisuutiset

Tanssilavan tunnelman tekevät yleisö, sää ja esiintyjät

Pitkä pätkä pikitietä ja kolme kilsaa ropinasoraa vie Rantamajalle.

Lavatanssien päiväksi sopii tiistaikin, jos kaikki palikat sopivat yhteen ja syntyy oikea tunnelma. Kortesjärven Rantamajalla tanssitaan tiistaisinkin, ja jos tanssikengissä ei heti ole pitoa niin opetustakin on tarjolla.

Tiistai-ilta Rantamajalla. Kaikki mahdolliset männikönvälit muutaman sadan metrin matkalta on käytetty pysäköintiin. Autoista suuri osa on matkailuautoja, ja erään matkailuauton peräkärryssä on sekä polkupyörä että moottoripyörä.

– Pari viikkoa olen ollut tien päällä, ja olen käynyt monella tanssilavalla, kesälomalainenArto Nord Punkalaitumelta kertoo. Edellinen stoppi ennen Rantamajaa oli Tuurissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Matkailuauton ja peräkärryn kanssa on pysyttävä pikiteiden tuntumassa, joten välillä otan alleni pyörän. Joko lihas- tai moottorikäyttöisen.

Matkailuautolla tansseihin ovat lähteneet myösJari jaMarjut Kivimäki Alajärveltä. Ajoneuvosta löytyvät kaikki mukavuudet paitsi sauna.

– Kesälomat ovat onnellisesti edessäpäin, mutta nyt kuitenkin kotiin, pari tuumi puoliltaöin.

Viides reissupäivä on menossaKari Lindillä jaNina Vikkulalla, jotka ovat kierrelleet pitkin Itä-Suomea. Tanssilavoja on takana neljät, ja Itä-Suomesta ollaan tultu lava lavalta lähemmäs kotiseutuja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Iltasää on miellyttävä, eli ei ole kuuma mutta ei viileäkään. Hyvä näin, sillä kurakeli ei tanssikansaa houkuttele. Salissa ilmanvaihto on hoidettu kunnolla, mutta tanssi saa monelle hien pintaan. Sellaista on valssi kesällä, kuten sanotaan.

Orkesterilla on menossa tarina tuohisen sormuksen kestävyydestä, ja tanssimusiikin klassikoita kuullaan monia ja monia. Jotkut parit näyttävät todella osaavilta, ja omakin tyyli on sallittu. Tyypillinen asukoodi tanssikansalla näyttää olevan siisti arkivaatetus.

Petri jaPäivi Pasto Ilmajoelta keksivät tansseissa käymisen yhteiseksi harrastukseksi.

– Nyt on aikaa, kun viimeinenkin nuori lennähti kotoa omilleen. Samalla loppui minulta lentopallon ja salibandyn valmentaminen sekä kyytimiehenä toimiminen, Petri Pasto kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ilmajokelaispari toimii terveydenhuollon parissa, joten tanssi on heille täsmävalinta.

– Tanssi on mainio liikuntamuoto eikä se vaadi erityisiä kustannuksia.  Kun ihminen voi henkisesti hyvin, hän voi myös fyysisesti hyvin, fysioterapeutti Petri Pasto sanoo. On myöskin samantekevää, kuka artisti antaa tahtia tansseihin. Eritystä suosikkia ei Pastoilla ole. .

– Ainoa eväämme tällä reissulla on pullollinen vettä, sairaanhoitaja Päivi Pasto sanoo.

– Meille riittää toistaiseksi yleisimmin tunnetut perustanssit. Uuttakin oppia otetaan vastaan jos siltä tuntuu.

Illan solistina onAntti Ahopelto Evijärveltä. Kolminkertainen tangoprinssi keikkailee Etiketti-yhtyeensä kanssa säännöllisesti, mutta ei ole antautunut kokonaan musiikkiin. Niinpä 33-vuotiasta Ahopeltoa odottavat aamulla sähköasentajan työt Pietarsaaren piippujen juurella, jonne työnantaja on tehnyt urakkasopimuksen.

– Pidän kiinni sähkömiehen leipäpuusta, se on mukavaa työtä, jota myös riittää. Ratkaisuun on monta syytä, joista nuorin on nelikuukautinen.

Rantamajan lava on Ahopellolle tuttu muutenkin kuin esiintyjänä, sillä mies tanssii mielellään.

– Tänä kesänä olen käynyt monta kertaa Rantamajalla aivan tanssin merkeissä.

Tältä keikalta Ahopelto pääsee yöksi kotiinsa Evijärvelle. Pietarsaari puolestaan on suuntana yhtyeen kosketinsoittajaKenneth Huumarsalolla, joka päivisin tekee oikeaa työtä. Niinhän on tapana leukailla soittajan ammatista, vaikka eiköhän sekin työstä käy.

Pietarsaaren kaupungin nuoriso-ohjaaja Huumarsalolle kilometrejä on kertynyt pitkästi soittajana, ja eräs takavuosien soittokavereista on Rantamajan lavan taustavoimiin kuuluvaJouko Pirttinen.

– Lavan olemme vuokranneet paikalliselta maamiesseuralta. Imago pidetään korkealla, ja esiintyjät ovat maan kärkinimiä. Toivomme, että meillä käynyt asiakas tulee uudestaankin, Pirttinen sanoo.

Tanssilavanpito on palvelutuote, jossa tuttua on talkoohenkikin. Pirttisiä häärii eri tehtävissä kolmen sukupolven voimin, ja eräs kohde on tanssilavalle ja Suomen kesälle välttämätön makkarakoju hotdogeineen. Kioskin sinappimestarina toimii ansiokkaastiAatos Pirttinen, jolla on edessään pian koulun aloittaminen.

Nakit ovat pitkiä ja maukkaita, eivät mitä tahansa rasva-jauho -kauhistuksia. Saattaapa tulla mieleen ajat, jolloin makkarakioskit olivat todellakin makkarakioskeja.

Tämän vahvistaa järkkärinä toimivaPentti Salimäki, joka käyttää kioskipalveluja pariinkin otteeseen. PuolisonsaIrman kanssa Salimäki on tuttu näky monessa kesätapahtumassa vihreine liiveneen.

Niin alkaa kello lähestyä puoltayötä.

– Hyvät naiset ja herrat. Nyt on vuorossa illan viimeinen valssi. Antti Ahopelto ja Etiketti kiittävät, olette hieno yleisö ja toivottavasti tapaamme uudestaan.

Janoinen laulaja tyhjentää ahnaasti vesilasillisen ja löysää solmionsa. Aamulla sitä ei sähkötöissä tarvita, ja huippuhienosti kuvioidut kengät siirtyvät odottamaan seuraavaa keikkaa.

– Varustus tilanteen mukaan. Nämä kengät jalassa Evijärven raitilla voisivat herättää liikaa huomiota, laulaja arvelee.

Jukka Iiskonmäki

ps@pietarsaarensanomat.fi

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä