Kulttuuri

Taiteilijakerhon vuoden sato Tupakkamakasiinilla: vieraileva raati ihastui pietarsaarelaisten tuoreisiin taidenäkemyksiin

Pietarsaarelainen taiteilijayhdistys Jakarte on pystyttänyt vuosinäyttelynsä Tupakkamakasiinille. Tällä kertaa mukaan valittiin avoimen haun jälkeen 25 taiteentekijää, joilta esillä on yhteensä 36 työtä. Näyttelyyn tarjokkaita oli vielä puolen tusinaa enemmän.

– Ammattilaiset ovat valinneet anonyymisti jätetyt teokset ja luoneet niistä itse kokonaisuuden. Hyviä valintoja heiltä, Jakarten puheenjohtajaAlexandra Sandbäck kertoo.

Juryyn kuuluivat tänä vuonna alajärveläisen Nelimarkka-museon johtajaElina Alkio ja kokkolalaisesta K.H. Renlundin museosta tuleva amanuenssiAnniina Kiiskinen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Paitsi että he eivät tienneet valintoja suorittaessaan, keiden töistä oli kysymys, pietarsaarelaisen taiteen kohtaaminen oli heille muutenkin uusi kokemus.

– Kyllä näistä huomaa, että Pietarsaaressa on taidekoulutuslinja. Tosi tasokasta oli tarjonta, Alkio sanoo.

– Materiaalit ovat kiinnostavia, jotenkin näistä näkyy kokeilevuus ja ilo. Tuoreita näkemyksiä ja raikkautta on monissa teoksissa, Kiiskinen jatkaa.

Elina Alkion yllätti sekin, että omista ennakko-odotuksista poiketen satamakaupunkilaisten töissä meri ei juuri näkynyt mitenkään, vaan teokset olisivat voineet syntyä missä tahansa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kummallekaan ei näyttelyiden valintaraadissa toimiminen ole erityisen tuttua, mutta kokemus oli mielenkiintoinen.

– Ja olimme yllättävänkin yksimielisiä valinnoissamme.

Käytännössä arviointi tapahtui siten, että kaikki ilmoittautuneet taiteentekijät olivat tuoneet työnsä Tupakkamakasiinille.

– Teokset olivat jo valmiiksi tässä tilassa. Kiersimme muutaman kerran ympäri ja katsoimme, miten ne keskustelevat tilan kanssa ja toimivat keskenään. Siirtelemällä muodostui aika luontevasti kokonaisuus, Elina Alkio selvittää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jakarten jäsenistö on viime aikoina keskimäärin nuorentunut, Alexandra Sandbäck toteaa. Taustalla on Novian kuvataideopiskelijoiden tulo mukaan toimintaan.

Yksi heistä onNicole Hjelt. Hänon mukana näyttelyssä omakuvalla, jota ei ihan ensikatsomalla sellaiseksi mieltäisi.

– Tämä Insvept i abstrakta tankar [Abstrakteihin ajatuksiin kiedottu] on osa viime syksyn Hauras todellisuus -näyttelyäni, jota tein kaksi vuotta. Tämä teos on minulle hyvin tärkeä. Työskentelen paljon psykologian, tunteiden, filosofian ja antropologian teemojen parissa. Tämäkin on omakuva, ei kirjaimellisesti, mutta jollakin tasolla, Hjelt kertoo.

Tupakkamakasiinin tilan keskustaa hallitsee kattokruunu tai himmeli, miten vain.Christa Friberg on koonnut sen kahvinkeittimessä käytettävistä, tyhjistä kapseleista. Sekä vajasta löytyneestä kalastajalangasta.

– Käytän lähes aina kierrätystavaraa. En osta taidemateriaalia, vaan sitä kertyy jätteestä. No, kuumaliimaa ja led-nauha tähän on ostettu, Friberg sanoo.

Alunperin Vaasassa syksyllä pidetylle festivaalille tehty Kahvin jälkeen -työ on tarkoitettu ulkotiloihin, minkä vuoksi se vaati myös valojen asentamisen.

Jakarten vuosinäyttely on avoinna Pietarsaaren Tupakkamakasiinilla joulun välipäiviin asti.

Jakarten vuosinäyttelyn 2021 taiteilijat

Charlotta Kerbs/Kaj Andtfolk, Nina Gustafsson, Maija Salminen, Nicole Hjelt, Eva Perman, Maria Kivilompolo, Heidi Stenberg, Sven Svanbäck, Sandra Heim, Sara Sundqvist, Majlen "Himmi" Nylund, Timo Konttinen, Johan Sandås, Alexander Granqvist, Kerstin Sunabacka, Elin Löf, Alexandra Sandbäck, Eva-Stina Byggmästar, Tordis Ekman, Christa Friberg, Aja Lund, Denice Björk, Sture Sunabacka, Annina Björkskog.

Jury: Anniina Kiiskinen, K.H. Renlundin museo; Elina Alkio, Nelimarkka-museo.

Avoinna Tupakkamakasiinilla 29. joulukuuta saakka.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä