Paikallisuutiset

Syysmyrsky riehui Keski-Pohjanmaalla perjantain ja lauantain välisenä yönä – Maakunnassa enimmillään yli tuhat kotitaloutta ilman sähköä, Pietarsaaressa mitattiin jopa 28 metriä sekunnissa tuivertanut tuulenpuuska

Perjantain ja lauantain välisen yön syysmyrsky kaatoi puita samaan tapaan kuin Eino-myrsky marraskuussa 2013.
Perjantain ja lauantain välisen yön syysmyrsky kaatoi puita samaan tapaan kuin Eino-myrsky marraskuussa 2013. Kuva: Matias Pelkonen

Lännestä itään Suomen yli pyyhkäissyt syysmyrsky tuiversi tuvat pimeiksi perjantain ja lauantain välisenä yönä. Koko maassa sähköt olivat poikki pahimmillaan yli 40 000 kotitaloudelta. Aamuseitsemältä ilman sähköä oli lähes 6 000 asiakasta.

Yön aikana Kokkolan Energiaverkkojen sähköttömiä asiakkaita oli enimmillään hiukan yli tuhat. Aamuseitsemän aikoihin määrä oli enää 55. Energiateollisuuden ylläpitämän sähkökatkokartan perusteella Kokkolassa sähkökatkoista oli päästy eroon aamuyhdeksän jälkeen.

Korpelan Voiman asiakkaista 342 oli vailla sähköä vähän puolenyön jälkeen. Sähköt olivat poikki Perhossa 76 kotitaloudelta vielä aamupäivällä. Puoli kahdeltatoista sähköttömiä kotitalouksia Perhossa oli enää 50. Elenia Oy:n sähkökatkokartan mukaan tilanne palautui normaaliksi Perhossa yhden maissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tuuli kävi puuskissa peräti 28 metriä sekunnissa Pietarsaaren havaintoasemalla. Kokkolassa Tankarin havaintoasemalla mitattiin 26 metriä sekunnissa puhaltanut tuuli.

Myrskytuulen kaatamat puut työllistivät jonkin verran alueen pelastuslaitoksia. Kokkolan ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitokselta kerrotaan, että syysmyrskyyn liittyviä vahingontorjuntatehtäviä kertyi puoleenpäivään mennessä yhteensä viisi. Jokilaaksojen pelastuslaitoksella samankaltaisia tehtäviä oli neljä.

Viimeöisen myräkän vaikutukset olivat Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueella odotettua kevyemmät. Olimme varautuneet suurempaan tehtävämäärään, mutta lopulta tuulen aiheuttamia tehtäviä oli alueellamme vain 5 kappaletta. Hyvä näin, että suuremmilta vahingoilta vältyttiin!

— K-P Pelastuslaitos (@kppelastus)October 26, 2019

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tielle kaatunut puu vaati raivausta kahdesti Perhossa ja Pietarsaaressa, kertaalleen Sievissä ja Haapavedellä. Oulaisissa puu oli kaatunut sähkölinjan päälle, Pyhännällä puu oli kaatumaisillaan tielle. Pietarsaaressa puu kellahti rakennuksen päälle. Henkilövahinkoja ei aiheutunut.

Myräkkä on siirtynyt Keski-Pohjanmaan itäpuolelle, eli tuulet pohjalaismaakunnissa ovat laantuneet. Yhdentoista aikaan Kokkolassa Tankarin havaintoasemalla tuulenpuuskan voimakkuus oli puolittunut 13 metriin sekunnissa. Lukema oli sama yhdeltätoista Pietarsaaressa. Kruunupyyssä tuulen nopeus oli yhdeltätoista neljä metriä sekunnissa.

//26.10. kello 8.51 Lisätty juttuun tieto siitä, paljonko Korpelan Voiman asiakkaita oli enimmillään vailla sähköä.

//26.10. kello 9.28 Päivitetty juttua tiedoilla Kokkolan ja Perhon tilanteesta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

//26.10. kello 10.18 Lisätty juttuun tuulilukemat Pietarsaaresta ja Kokkolasta. Muokattu otsikkoa.

//26.10. kello 10.56 Päivitetty Perhon tilannetta juttuun.

//26.10. kello 11.23 Lisätty juttuun tuoreet tuulilukemat.

//26.10. kello 11.32 Päivitetty juttuun Kokkolan ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitoksen raivaustehtävien määräksi viisi kolmen sijaan. Päivitetty myös Perhon tilannetta.

//26.10. kello 12.10 Päivitetty juttuun Jokilaaksojen pelastuslaitoksen raivaustehtävien määräksi neljä kahden sijaan. Mainittu tieto, että Perhossa on yhä sähköttömiä asiakkaita.

//26.10. kello 13.17 Lisätty tieto, että Perhossa tilanne on palautunut normaaliksi sähköjen osalta.

Lue myös:

Pelastuslaitos pyytää varautumaan mahdolliseen myrskyyn – Myrskypuuskat iskevät lähituntien aikana myös Keski-Pohjanmaan rannikolle

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä